ODLAZAK IZ AMSTERDAMSKE

HRELJA NAPUŠTA KLUB ZASTUPNIKA GLAS-a I PRELAZI NEZAVISNIMA Već nakon europskih izbora najavio je kavu s Bernardićem i mogući izlazak iz koalicije

Silvano Hrelja
 Ranko Šuvar / CROPIX

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i saborski zastupnik Silvano Hrelja, kako doznaje Jutarnji, od rujna više neće biti član zajedničkog Kluba zastupnika sa strankom GLAS.

Hrelja će od jesenskog zasjedanja biti član Kluba nezavisnih zastupnika s bivšim SDP-ovcima Bojanom Glavaševićem i Tomislavom Žagarom te bivšim nezavisnim zastupnikom iz Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista, Markom Vučetićem.

Hreljin izlazak iz Kluba zastupnika GLAS-a, u kojem su bivši HNS-ovci Anka Mrak Taritaš, kao predsjednica stranke, Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić i Nada Turina Đurić, predstavlja definitivan razlaz s Amsterdamskom koalicijom, savezom lijevo-liberalnih stranaka koje su zajednički nastupile na proteklim europarlamentarnim izborima.

Amsterdamska koalicija nije polučila očekivani rezultat, ali ipak mogu biti zadovoljni s jednim mandatom u Europskom parlamentu, koji su dobili na račun IDS-a, a tamo će ih predstavljati bivši istarski župan Valter Flego.

Hrelja je netom nakon izbora, kada je SDP ostvario neočekivano dobar rezultat, najavio kavu s Davorom Bernardićem i mogući izlazak iz Amsterdamske koalicije, a sada je za Jutarnji potvrdio da će od jeseni bio dio Kluba nezavisnih zastupnika.

- Mislim da će HSU u tom Klubu biti puno uočljiviji na temama mirovinskog sustava, ali obrađivat ćemo i sve druge teme, poput zdravstva i radnih odnosa. S Amsterdamskom koalicijom je gotova priča, ali nemam nikakvih primjedbi na rad Kluba. Sjajno smo surađivali, ali je ovo ipak za budućnost HSU bolje - kaže Hrelja.

Dodaje kako je u intenzivnim razgovorima sa SDP-om i da su i ranije potpisali zajednički sporazum s njima, a da je na europske izbore SDP odlučio ići sam, pa su oni pristupili Amsterdamskoj koaliciji.

- To su bili europski izbori, a nama su najvažniji parlamentarni izbori - poručuje Hrelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:45