TUŽBA OD 40.000 KUNA

HRGA SVJEDOČILA NA SUDU 'Progoni me novinarska gerila. Kod nas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja...'

Mirjana Hrga
 Goran Mehkek / CROPIX

Mirjana Hrga, novinarka koja je od 1996. do 2000. radila u HTV-ovoj emisiji "Motrišta", pojavila se na sudu u Zagrebu, na jednom od desetak suđenja protiv tjednika Novosti i njegovih novinara - iste su posljednjih godina, između ostalih, tužili i glumac Božidar Alić, bivši urednik Slobodnog tjednika Robert Pauletić, spisateljica Tatjana Belobrajdić... Hrga je, podsjetimo, Novosti tužila zbog komentara "Suicid iz zasjede" Petra Glodića, objavljenog u satiričnoj rubrici "Katran i perje" 5. svibnja 2016., piše Novi list.

- U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske - napisao je autor Glodić u spomenutome tekstu, a Hrgu je pritom nazvao "iskusnom isljednicom koja i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena 'Motrišta', kad je bila među udarnim iglama Miljenka Manjkasa, okorjelog HDZ-ovog agitpropovca".

Hrga je na ročištu izjavila kako "Novosti huškaju javnost protiv nje", a svoj rad u "Motrištima" pripisala je "svojoj ranoj mladenačkoj fazi".

- Očajna sam. Kad bi suze bile sve - isplačeš se i ideš dalje. Ali nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo tog zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas - izjavila je Mirjana Hrga. Dodala je kako je progoni "novinarska gerila", nju "koja je izvještavala s Bliskoga istoka", a 2011., kad je doznala za prijeratna ubojstva Srba u Vukovaru, na Al Jazeeri je o tome objavila reportažu.

- Za ratna stradanja hrvatskih Srba čula sam tek u istrazi protiv Mirka Norca. Ranije nisam imala takvih informacija. Istina, bilo je hrabrih novinara koji su o tome pisali. Ali u ratu, gledala sam samo kako da svi zajedno sačuvamo živu glavu. Ako to smatrate mojom pogreškom, OK - to je bila pogreška.

Nisam mogla ni pomisliti da će mi biti neugodno hodati svojim ulicama u svojoj državi... Više sam ja muslimanske i pravoslavne djece oplakala u Ukrajini i Palestini, nego što će ti moralisti ikad u Hrvatskoj. Kod nas je na djelu nova vrsta fašizma u kojoj je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja - izjavila je Mirjana Hrga na sudu u Zagrebu, prenosi Novi list.

Hrgin tužbeni zahtjev protiv Novosti "težak je" 40.000 kuna.

Sutkinja Kolinda Kolar izricanje presude najavila je za 26. travnja u 13,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15