MINI BIG BANG

Hrvat svjedočio mini Big Bangu: Vratili smo se 13,7 milijardi godina unatrag i ostali živi

Svi mi priželjkujemo da ćemo otkriti nešto što teorija nije predvidjela, kaže fizičar Vranić jedan od sudionika prvog "minijaturnog Big banga" u CERN-u

ZAGREB/ŽENEVA - “Naravno da sam uzbuđen, najbolje godine života uložio sam u razvoj detektora ALICE. Kada smo vidjeli prve sudare iona olova, bio je to vrhunac 15 godina moga rada”.

Toplije od Sunca

To nam je ispričao dr. Danilo Vranić (62), hrvatski fizičar i jedan od sudionika prvog “minijaturnog Big banga” u CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja). U ponedjeljak su fizičari uz pomoć LHC-a (Velikog hadronskog sudarača) kreirali uvjete koji su vladali u prvim trenucima svemira za koji se smatra da je nastao Velikim praskom (Big bangom) prije 13,7 milijardi godina. U sudarima iona olova dostignuta je temperatura milijun puta veća od one u središtu Sunca i stvorena tzv. kvark-gluonska plazma. Za istraživanje toga stanja materije dizajniran je detektor ALICE, u čemu je važnu ulogu imao i dr. Vranić.

Vruća juha

- Na tako visokim temperaturama ne postoje čak ni protoni i neutroni. Umjesto njih postoji vruća juha kvarkova i gluona. Smatra se da bi to stanje materije moglo postojati u središtu neutronskih zvijezda - pojasnio je Vranić.

Eksperimenti će se nastaviti do 6. prosinca, a onda slijedi zimska pauza. - Svi mi priželjkujemo da ćemo otkriti nešto novo što teorija dosad nije predvidjela - rekao je Vranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:08