IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

HRVAT U VLADI EU Šef EK otkrio na koju je funkciju postavio povjerenika Mimicu

AFP / AFP ImageForum

Hrvatski član Europske komisije bit će povjerenik za Međunarodnu suradnju i razvoj, potvrdio je u Bruxellesu Jean Claude Juncker

Neven Mimica, hrvatski član Europske komisije, će biti povjerenik za Međunarodnu suradnju i razvoj, potvrdio je u Bruxellesu Jean Claude Juncker, koji će naslijediti Barrosa na čelu Europske komisije. Juncker je predstavio na tiskovnoj konferenciji svoj tim u kojem je, osim njega, još 27 povjerenika.

Ovom objavom okončane su višednevne špekulacije o tome tko će dobiti koji resor. Za Mimicu se spominjalo da bi mogao dobiti i resor Regionalne politike, koji je u ovom trenutku Hrvatskoj najvažniji jer ovaj resor se brine za strukturne i kohezijske fondove, od kojih će Hrvatska u sljedećih sedam godina imati na raspolaganju više od 8 milijardi eura.

U Komisiji, međutim, kažu da se resori dodjeljuju pojedinim povjerenicima, a ne državama. Oni su dužni biti lojalni Europskoj komisiji, a ne vladama svojih država koje su ih i nominirale.

Mimica je do sada bio povjerenik zadužen za zaštitu potrošača. Taj resor je stvoren nakon ulaska Hrvatske u EU a do tada je bio spojen sa resorom zdravstva.

Mimica, kao i svi drugi budući povjerenici, morat će dobiti potporu zastupnika Europskog parlamenta. Krajem ovog mjeseca za sve njih bit će saslušanje na odborima Europskog parlamenta, a sredinom listopada bi Europski Parlament, na plenarnoj sjednici, trebao glasati za povijerenje cijeloj Junckerovoj Komisiji.

U slučaju potvrde novoj će Komisiji mandat započeti 1. studenoga. U slučaju da parlament odbije bilo kojeg kandidata Juncker bi trebao zatražiti od države koja je nominirala tog kandidata da nominira netkog drugog.

To bi svakako barem za mjesec dana odgodilo početak mandata nove Komisije.

Izdvajamo