OPERACIJA DESERT

Hrvat Vidomir Jovičić je bio ključna karika za šverc kokaina iz Brazila

ZAGREB - Hrvatski državljanin Vidomir Jovičić zvani Simon, osuđen je u ponedjeljak u Brazilu na devet godina i četiri mjeseca zatvora zbog sudjelovanja u međunarodnom švercu kokaina.

Bio je važna karika zločinačke organizacije koju su činila 22 člana iz Bolivije, Brazila, Kolumbije, ali i Europe. Mafiju su u studenome 2010. razbile brazilske specijalne policijske jedinice u sklopu akcije Desert, zaplijenivši 2,6 tona bijelog praha.

Šef iskusni pravnik

Na čelu mafije bio je odvjetnik Rio Preto Massao Ribeiro Matuda, koji je u kaznenom postupku na Saveznom sudu u Brazilu osuđen na 11 godina i osam mjeseci zatvora. Hrvatski državljanin Jovičić je, prema rezultatima istraživanja, drogu trebao distribuirati u Europi.

Inače, Jovičić je priznati igrač pokera, sa zapaženim uspjesima na brazilskim turnirima. Velika akcija Desert provedena je koordinirano u saveznim državama Săo Paulo, Mato Grosso do Sul, Rio de Janeiro, Minas Gerais, Paraná i Rio Grande do Sul. Matuda, kojeg su policijski istražitelji i obavještajci označili kao vođu mađunarodne bande, uhićen je u Sao Joseu.

Rečenica po kojoj će ga pamtiti čitatelji brazilskih kronika glasi “Novac je dobar, bez obzira odakle dolazi.” Izrekao ju je na jednom od sudskih ročišta, kada je već bilo jasno da se neće izvući “lišo”. Istražitelji Brazilske federalne policije prije masovnih uhićenja u studenome 2010. mjesecima su držali ključne osumnjičenike pod tajnim mjerama praćenja i prisluškivanja pa je na suđenju tužitelj na raspolaganju imao brojne čvrste dokaze. Transkripti razgovora odvjetnika Matude, šefa organizacije razbijene akcijom Desert, pokazali su da se radi o izuzetno organiziranom i opreznom čovjeku.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:10