DRŽE GA DŽIHADISTI

HRVAT ZATOČEN U EGIPTU Tomislavova se supruga vratila u RH, zagrebački muftija: 'Tko spasi jednoga, kao da je spasio čovječanstvo'

 Nikola Vilić / CROPIX, SITE Intel Group, Facebook

Supruga otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka vratila se iz Egipta u Hrvatsku.

Nataša Salopek je u Kairo otišla sa suprugovom sestrom te ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, koja se u Egiptu susrela sa svojim kolegom Šukrijem, koji joj je rekao da tamošnje vlasti čine sve ne bi li locirali Salopeka.

Kao što smo već javili, u Hrvatsku se u petak navečer vratila i Pusić, iz čijeg su ministarstva samo kratko priopćili da Vlada i MVEP nastavljaju raditi na Salopekovom slučaju, ali da ne mogu iznositi nikakve detalje zbog osjetljivosti situacije.

Salopek je otet 22. srpnja, a prije nekoliko je dana militantna skupina koja polaže račune Islamskoj državi objavila video u kojemu on govori kako će ga smaknuti ako Egipat u roku od 48 sati na slobodu ne pusti 'muslimanske žene'.

Taj je rok istekao, a zasad nema informacija o Salopekovoj sudbini.

Zagrebački muftija pokušava pomoći

Zagrebački muftija efendija Aziz Hasanović izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz da je apelirao na najutjecajnije adrese u Arapskoj Republici Egiptu kako bi pokušao pomoći u spašavanju Tomislava Salopeka čijim smaknućem prijete islamisti.

"Među ostalima uputili smo apel egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipta da svojim utjecajem i autoritetom učine sve da bi spasili život Tomislava Salopeka i time potvrdili kuranski imperativ ... tko spasi jedan nevin život kao da je spasio cijelo čovječanstvo", rekao je zagrebački muftija Hasanović.

Tijekom jučerašnjeg dana u džamijama širom Hrvatske islamski vjerski službenici su u svojim hutbama (propovijedi) govorili o otmici Tomislava Salopeka i tako dali doprinos za njegovo spašavanje.

Rekao je da Bošnjaci u Hrvatskoj nisu imali problema nakon uhićenja Salopeka ili drugih poteza osoba koji zlorabe islam.

"Bošnjaci i drugi muslimani u Hrvatskoj koji su dio Islamske zajednice u ovoj zemlji nemaju probleme niti trpe posljedice zbog postupaka onih koji zloporabe islam", dodao je zagrebački muftija i osudio poteze terorista dodajući da oni ne rade u interesu islama. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:48