TELEFONIJA

Hrvati lani razgovarali 8,75 milijardi minuta

Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX / CROPIX

Hrvatski korisnici prošle su godine nastavili pojačano trošiti minute u pokretnim mrežama, za 2 posto više u odnosu na 2014. s ukupno utrošenih 8,75 milijardi minuta, a nastavljen je i pad utroška minuta u nepokretnim mrežama, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Potrošnja minuta u pokretnim mrežama u istom je postotku na godišnjoj razini porasla i u lanjskom četvrtom tromjesečju, s utrošenih 2,17 milijardi minuta.

Za razliku od pokretnih mreža kod kojih je trend rasta utrošenih minuta prisutan praktički neprekidno zadnjih desetak i više godina, u nepokretnim mrežama događa se obrnuti trend, pa je tako i prošle godine s 2,4 milijarde utrošenih minuta zabilježen pad od 12,7 posto u odnosu na 2014. godinu.

Tek nešto manji pad, od 10,1 posto u odnosu na isto razdoblje, u nepokretnim mrežama zabilježen je sa 602 milijuna utrošenih minuta u lanjskom četvrtom tromjesečju.

I u pokretnim i u nepokretnim mrežama prošle godine glavnina minuta utrošena je u unutarnjem prometu, ali također s obrnutim postocima, odnosno u pokretnim mrežama je bilo 8,66 milijarde utrošenih minuta u tom prometu ili 2 posto više nego u 2014., dok je 2,3 milijarde minuta u nepokretnim mrežama pad od 12,7 posto.

S druge strane, potrošnja minuta u međunarodnom prometu u pokretnim mrežama donijela je lani porast od 2,2 posto, sa 98 milijuna minuta, dok je 90 milijuna minuta u tom prometu u nepokretnim mrežama bio pad od 12 posto.

Ono što već godinama u pokretnim mrežama pada, najviše zbog porasta korištenja pametnih telefona te raznih multimedijskih sadržaja i društvenih mreža, je broj SMS i MMS poruka. SMS poruka tako je prošle godine poslano 7,3 posto manje ili 2,9 milijarde, dok je 17,6 milijuna poslanih MMS poruka pad od 12,4 posto u odnosu na 2014.

Istodobno, nastavio se veliki, dvoznamenkasti porast širokopojasnog internetskog prometa za 26,6 posto na godišnjoj razini, s 513 milijuna GB (gigabajta), te na razini četvrtog tromjesečja za 38 posto, s 142 milijuna GB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:11