ČAK 98% MISLI DA JE EKONOMSKA SITUACIJA LOŠA

Hrvati su ljuti isto kao Grci, vladaju nikad veći strah od budućnosti i nezadovoljstvo

Nezaposlenost, kriminal i ekonomska situacija najviše brinu građane Hrvatske

ZAGREB - Hrvatskoj su nužne reforme kako bi se mogla nositi s budućnošću, smatra ogromna većina Hrvata, smanjenje javnog duga i proračunskog deficita ne smije se odgađati. Po najnovijim rezultatima Eurobarometra , 84 posto Hrvata je za reforme, pri čemu ih se 54 posto spremno žrtovati i prihvatiti niži životni standard kako bi pomogli budućim generacijama. Osim naših ministara i zastupnika, nitko više ne živi u iluziji: čak 98 posto Hrvata smatra da je ekonomska situacija loša, po čemu smo europski rekorderi zajedno s Grcima.

Strahujemo za posao

Eurobarometar pokazuje ogromno nezadovoljstvo, pesimizam i strah od budućnosti. Puno više nego u drugim zemljama strahujemo za svoja radna mjesta i najvećim društvenim problemom smatramo nezaposlenost. Čak 80 posto Hrvata smatra da stvari u državi idu u lošem pravcu: jedino su Grci s 82 posto nezadovoljniji od nas. Kriza nije samo na jugu Europe, pa u prosjeku u EU za dlaku prevladavaju pesimisti sa 51 posto onih koji smatraju da stvari idu krivim smjerom.

Nikome ne vjeruju

Nas 98 posto smatra da je situacija u gospodarstvu loša: gori su samo Grci sa 99 posto. Europske zemlje variraju - od 11 posto Šveđana ili 24 posto Nijemaca koji to isto misle, pa do 91 posto Mađara i Slovenaca. U prosjeku skoro dvije trećine (68 posto) građana EU nezadovoljno je ekonomskom situacijom u svojoj zemlji.

Ali zato smo uvjereni da je drugima bolje: za trenutačno stanje u ekonomiji EU 42 posto Hrvata misli da je dobro, iako će se samo 30 posto Europljana složiti s tim.

Ako za svoju zemlju smatramo da srlja u propast, o Europskoj Uniji imamo bolje mišljenje: 43 posto Hrvata smatra da stvari u EU idu u dobrom pravcu, a 38 posto je onih koji misle suprotno. O Europskoj Uniji imamo bolje mišljenje od njenih građana, kojih tek 31 posto misli da stvari idu u dobrom pravcu. Više Hrvata vjeruje u EU nego u vlastitu vladu: 13 posto Hrvata vjeruje Vladi, a 37 posto Europskoj Uniji. Velika većina pak ne vjeruje ni jednima ni drugima. To su najnoviji podaci Eurobarometra, redovitog ispitivanja javnog mnijenja Europske komisije u 33 zemlje Europe, članicama EU i kandidatima. Ispitivanje je provedeno u svibnju, a u Hrvatskoj ga je za Eurobarometar provela agencija IPSOS Puls.

Tko će pobijediti?

Ako je suditi po ovom istraživanju, na izborima u prosincu pobijedit će stranka koja ostavi dojam da je spremna suočiti se s nezaposlenošću i gospodarskom krizom. Na pitanje koja su dva najvažnija problema s kojima se vaša zemlja suočava u ovom trenutku čak 73 posto Hrvata reklo je da je to nezaposlenost (prema 42 posto prosjeka EU). Slijede kriminal i ekonomska situacija sa 45 i 42 posto.

Puno više strahujemo za posao od zaposlenih u EU: na pitanje kako ocjenjujete situaciju s vašim poslom, 46 posto Hrvata izjavljuje da je ona loša, prema 27 posto Europljana.

71 posto Nijemaca i 72 posto Austrijanaca protiv širenja EU

Ovih dana objavljeni podaci Eurobarometra, redovitog ispitivanja javnog mnijenja koje Europska komisija provodi u 33 države članice i zemljama kandidatima, pokazuju da se Hrvatska na rubu ulaska u Europsku Uniju suočava sa snažnim protivljenjem javnog mnijenja u drugim članicama EU. Čak 71 posto Nijemaca i 72 posto Austrijanaca je protiv daljnjeg proširenja, kao i 61 posto Francuza i 59 posto Nizozemaca. Najjače se zalažu za proširenje nove članice EU, od Bugarske i Rumunjske do Poljske i drugih.

U prosjeku 42 posto Europljana izjašnjava se za proširenje, a 47 posto protiv. Europska ekonomska i monetarna unija samo s jednom valutom, eurom, ima veću podršku u Hrvatskoj nego u samoj EU: 64 posto Hrvata izjasnilo se za jaku EU s eurom kao jedinom valutom, prema 56 posto državljana EU.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:27