NOVI OBLIK TURIZMA

Hrvatska bi mogla postati Talijanima najpoželjnije mjesto za jeftin i brz razvod

Najveći broj Talijana odlazi u Rumunjsku gdje ih razvod košta 3500 eura, a gotov je za oko sedam mjeseci

ZAGREB - Oko 8000 talijanskih parova u posljednjih pet godina odlučilo se razvesti u nekoj drugoj zemlji članici Europske Unije, jer im u njihovoj domovini za okončanje razvoda treba najmanje četiri godine.

Naime, prema talijanskom zakonu, par mora najmanje tri godine živjeti odvojeno prije nego što uopće može pokrenuti brakorazvodni postupak. Onima koji brak žele razvrgnuti zbog nove veze i koji se žele ponovno oženiti ili udati, takve odredbe posebno otežavaju život. Stoga su imućniji Talijani odlučili iskoristiti legislativu Europske Unije, po kojoj države članice priznaju razvod svojih državljana obavljen u nekoj drugoj zemlji EU, pod uvjetom da razvedeni par ima prijavljeno boravište u toj stranoj državi.

Siromašni se ne razvode

Osnovane su, piše talijanski list, i posebne agencije za “ekspres razvode” koje organiziraju prijavu boravišta u nekoj drugoj zemlji, odrade razvod i prijave to talijanskom sudu, koji ga verificira.

Najveći broj Talijana, kako piše La Repubblica, odlazi u Rumunjsku, gdje ih, s troškovima agencije, takav razvod košta oko 3500 eura, a gotov je za minimalno sedam mjeseci. Naime, sve zemlje traže da prije pokretanja razvoda par bude najmanje šest mjeseci prijavljen u toj zemlji.

Dok Španjolska, u kojoj takav razvod košta 5000 eura, i Velika Britanija, u kojoj treba izdvojiti 7000 eura, imaju strogu politiku oko izdavanja boravišta stranim državljanima, u Rumunjskoj su provjere minimalne. Dovoljno je da par jednom dođe u Rumunjsku i zatraži boravište. Nakon šest mjeseci predstavnik agencije u njihovo ime pokreće sporazumni brakorazvod, a par se još jednom mora pojaviti na raspravi. Brakorazvod je nakon toga zaključen. Naravno, radi se gotovo uvijek o neproblematičnim, sporazumnim razvodima braka bez djece, a mogu ih si priuštiti samo bogatiji građani. I za talijanski standard to je prilična svota novca. Manje imućni Talijani jednostavno se ne razvode - Italija ima jednu od najmanjih stopa razvoda u Europi, iako i kod njih broj razvoda raste, a sve su glasniji zahtjevi za liberalizacijom obiteljskog zakonodavstva. Tijekom 1993. godine Italija je tako imala 0,4 razvoda na 1000 stanovnika, a danas je ta stopa 0,9. Konkretno, 1993. godine u Italiji se razvelo 23.877 parova, a 2009. godine 54.456 parova.

Nakon što Hrvatska postane članica EU, nije isključeno da bi baš k nama Talijani mogli dolaziti po ekspresni razvod.

U Hrvatskoj se godišnje rastane oko 5000 parova, a u oko 2000 takvih brakova nema maloljetne djece. Takvi brakovi, ako se razvode sporazumno, rješavaju se vrlo brzo i koštaju 200 kuna, koliko iznose sudske pristojbe.

Hrvatski razvodi

- Ovisno o sudu, takvi brakorazvodi okončavaju se u roku od jednog mjeseca na manjim sudovima do najviše četiri mjeseca na najvećim sudovima, poput onog zagrebačkog - objašnjava Sanja Bezbradica, odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo.

Dovoljno je da supružnici nadležnom Općinskom građanskom sudu predaju zahtjev za sporazumni raskid braka, kopiju vjenčanog lista i 200 kuna pristojbi. Sudovi vrlo često, na zahtjev, oslobađaju stranke plaćanja pristojbi ako su lošijeg imovinskog stanja.

- Odvjetnik u tom slučaju nije potreban. Zakazuje se samo jedno ročište i na njemu se zaključuje brakorazvod. Pri tome je dovoljno reći da se želite razvesti, ne trebaju nikakva objašnjenja, floskule o neslaganju karaktera i slično - objašnjava odvjetnica.

Stvari su složenije u razvodu braka bez djece ako se jedan partner ne želi razvesti. Tada onaj koji se želi razvesti mora podnijeti sudu tužbu za brakorazvod, kopiju vjenčanog lista i platiti 200 kuna pristojbi.

Može i bez odvjetnika

- Ni za to nije nužan odvjetnik, međutim zakonodavac je zakomplicirao stvar i produljio proceduru jer je posljednjim izmjenama Obiteljskog zakona propisao da i takvi parovi, iako nemaju djece, moraju ići na postupak posredovanja u Centar za socijalnu skrb - kaže Bezbradica. To sve zajedno može trajati od šest mjeseci do godine dana.

Mnogo su složeniji postupci u brakovima s maloljetnom djecom. Posredovanje je tada nužno. Ako su se supružnici o svemu međusobno dogovorili, sve zajedno opet traje od šest mjeseci do godine dana. Međutim, kad se roditelji ne mogu dogovoriti oko djece, sud može trajati i po nekoliko godina, a odvjetnici su obavezni.

Prema odvjetničkoj tarifi, brakorazvod se naplaćuje 2000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00