PREGOVORI

HRVATSKA BI USKORO PONOVNO MOGLA DOBITI GLAVNOG DRŽAVNOG INSPEKTORA Nova titula ponuđena utjecajnom HDZ-ovcu, on još važe hoće li je prihvatiti

Andrija Mikulić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Šef zagrebačkog HDZ-a i predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić, prema informacijama iz stranke, trebao bi uskoro biti imenovan glavnim državnim inspektorom. Iako se u kuloarima spominjalo da bi do toga moglo doći u sljedećih mjesec dana, doznajemo da su se razgovori o Mikulićevoj novoj funkciji zakomplicirali.

Naime, izvori iz HDZ-a kažu da je Mikulić zainteresiran za novu funkciju, ali pod uvjetom da se osnuje jedinstveni sustav inspekcijskog nadzora - Središnji državni inspektorat te da on bude direktno odgovoran Vladi i premijeru. Taj bi inspektorat obuhvatio sve različite inspekcije koje su trenutačno raspoređene u više ministarstava. Takav je sustav, Državni inspektorat, postojao do 2014. kada ga je ukinula Kukuriku koalicija. U posljednjih godina, podsjetimo, govorilo se da bi inspekcijski sustav trebalo objediniti. No, ako prevlada druga varijanta, a prema kojoj bi inspektorat koji bi vodio Mikulić bio pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva, čini se da Mikulićevo imenovanje nije sigurno. Navodno bi šef HDZ-a Zagreba tu ponudu odbio.

- Ovakav sustav s razbacanim inspekcijama po raznim ministarstvima nije dobar, nema koordinacije, ni dogovora među njima. Ide se na varijantu da se to objedini, ali još nije sigurno hoće li taj inspektorat biti samostalan ili pod Ministarstvom gospodarstva. Ako ne bude samostalan, mislim da bi Mikuliću bolje bilo da ostane na mjestu šefa zagrebačke Skupštine. Ali, ne znam kakav je njegov dogovor s premijerom. Ako su se dogovorili pa to Mikulić odbije, moglo bi biti problema. Nisam siguran da će moći birati - rekao je jedan od naših izvora iz HDZ-a i dodao: To se sigurno neće riješiti do studenoga, a treba donijeti i novi zakon.

Opcije

Postane li, pak, Mikulić glavni državni inspektor, u tom će slučaju morati napustiti mjesto predsjednika zagrebačke Skupštine, ali i ono u Saboru. Iako neki izvori iz HDZ-a bliski šefu te stranke Andreju Plenkoviću govore da bi Mikulić tada mogao otići i s mjesta šefa zagrebačkog HDZ-a, neki istaknuti HDZ-ovci sumnjaju u takvu mogućnost.

- Zašto bi odlazio, pa to je stranačka funkcija. Mikulić može s Plenkovićem postići i takav dogovor, ali njegova bi ostavka značila da se najprije mora imenovati povjerenik za Zagreb, nakon čega bi se u sljedećih šest mjeseci u zagrebačkom HDZ-u trebali provesti izbori. A s obzirom na trenutačnu situaciju, ne vjerujem da bi se išlo na tu opciju. Mislim da Plenković ne želi sada otvarati još i taj front - rekao je jedan od naših sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a. - Ne znam hoće li biti promjena na čelu zagrebačkog HDZ-a. Mislim da Plenković još nema jasnu sliku što učiniti s tom organizacijom - komentirao je izvor iz vrha HDZ-a.

U kuloarima, međutim, već se navode neka imena koja bi mogla naslijediti Mikulića na čelu zagrebačkog HDZ-a.

Kandidati

Spominju se ministri Goran Marić, Marko Pavić, Tomislav Ćorić te zastupnici Domagoj Milošević i Drago Prgomet, za kojega neki u HDZ-u kažu da bi ujedno mogao biti i novi šef zagrebačke Skupštine. Još uvijek je u igri i Mislav Herman. Među ovim kandidatima, HDZ-ovci najviše šansi daju Mariću i Ćoriću.

- Vjerujem da je Ćorić bliži toj poziciji. Naime, šef zagrebačkog HDZ-a, prema Statutu, automatski postaje i član Predsjedništva stranke. Poznato je da Plenković od dolaska na čelo HDZ-a pokušava promijeniti odnos snaga u Predsjedništvu koje je naslijedio od Karamarka - rekao je dobro upućeni HDZ-ovac. S Mikulićem nismo ovih dana uspjeli kontaktirati jer je, kako su nam rekli u HDZ-u, službeno bio na Kosovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:39