IMENOVANJE

HRVATSKA ĆE DOBITI NOVI SUD Posao osnivanja pripao Ivanu Turudiću, profunkcionirat će od 1. siječnja 2020. godine, evo čime će se točno baviti

 Neja Markičević / CROPIX

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić prihvatio se posla osnivanja novog suda koji će odlučivati o žalbama u svim kaznenim predmetima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je potpisao odluku kojom Turudića imenuje sucem ovlaštenim za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda u osnivanju.

Imat će najmanje 15 sudaca


Ovo imenovanje znači da je Turudić zadužen za pripremu svih provedbenih propisa koji su nužni da bi profunkcionirao novi sud, a dok obavlja taj posao on je i dalje predsjednik i sudac Županijskog suda u Zagrebu. Visoki kazneni sud treba profunkcionirati 1. siječnja 2020. godine, a njegovo osnivanje definirano je u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima iz 2018. godine.

Turudić se sada treba prihvatiti pisanja sistematizacije radnih mjesta na Visokom kaznenom sudu, pravilnika o unutarnjem redu, odrediti potreban broj sudaca, sudskih savjetnika, službenika, vozača...

Na pitanje koliko bi sudaca trebao imati novi sud koji će odlučivati o žalbama u kaznenim predmetima Turudić odgovara da je minimanaln broj 15, a optimalno bi bilo da ih bude 20.

- Ako želimo da Visoki kazneni sud rješava predmete brže nego što ih sada rješava Vrhovni sud, i ako želimo da se u 90 posto predmeta one riješe unutar godinu dana, onda na tome sudu treba raditi barem 20 sudaca - kaže Turudić.
Na pitanje gdje će biti smješten novi sud nije mogao odgovoriti navodeći kako prostor tek treba naći zajedno s ministrom Bošnjakovićem, a radi toga će razgovarati s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Predsjednika će imenovati Vrhovni sud

- Bilo bi logično da ovaj sud bude u blizini Županijskog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda zbog toga što je tu već sve organizirano, a rasprave će biti javne i okrivljenici će na njima moći sudjelovati. Morati će se, stoga, voditi briga i o sigurnosti - kaže Turudić kojemu, kako i sam kaže, nije na raspolaganju puno vremena za obavljanje svih priprema kako bi novi sud morao profunkcionirati u zakonskom roku.
Procedura nalaže da DSV raspiše natječaj za suce Visokog kaznenog suda, a kada on započne s radom predsjednik Vrhovnog suda će imenovati v.d. predsjednika.

U tom času Turudiću prestaje mandat suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave. Ukoliko ga DSV izabere za suca Visokog kaznenog suda, tada mu prestaje mandat na Županijskom sudu u Zagrebu. Bude li zainteresiran za funkciju predsjendika Visokog kaznenog suda, prijaviti će se na natječaj koji će također raspisati DSV.
Odgovarajući na pitanje ima li zainteresiranih sudaca za rad na žalbenom sudu, Turudić kaže da će to ovisiti o uvjetima.

- Ako će suci Visokog kaznenog suda imati uskočki dodatak, onda će biti zainteresiranih. Budući da će prolaziti sigurnosne provjere jednako kao i uskočki suci, bilo bi logično da imaju i uskočki dodatak - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09