RUKA POMOĆI

HRVATSKA DONIRA ALBANIJI MILIJUN EURA ZA SANACIJU ŠTETE OD POTRESA Plenković: 'Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.02.2020. u 19:17

Ravnateljstvo civilne zaštite - MUP / Fatos Bytyia / Florian Goga / Reuters

Posljedice potresa u Albaniji

Hrvatska je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć Albaniji odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju nakon razornog potresa u toj zemlji u studenome prošle godine, objavio je premijer Andrej Plenković.

"Hrvatska vlada je na svom sastanku 13. veljače odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u području zdravstva i obrazovanja", rekao je Plenković obraćajući se sudionicima konferencije.

Konferenciju je organizirala Europska komisija nakon što je 26. studenoga u potresu u području Drača poginula 51 osoba i porušeni brojni objekti. Šteta se procjenjuje na 985 milijuna eura.

Plenković je u svom govoru rekao da je Hrvatska odmah nakon što je stigla vijest o potresu 26. studenoga poslala 15 spasitelja i osam pasa tragača u pogođeno područje, da je nakon toga poslala humanitarnu pomoć, šatore, vreće za spavanje , deke, konzerve s hranom, električne generatore u vrijednosti milijun kuna. Hrvatska je također u Albaniju uputila ekipu od pet inženjera sa Zagrebačkog sveučilišta i tri stručnjaka za civilnu zaštitu

"Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima", rekao je Plenković.

Plenković je u svom govoru spomenuo i sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan, koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja te izrazio nadu da će prije toga EU donijeti odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izdvajamo