BILJANA BORZAN

HRVATSKA EUROZASTUPNICA PRIJAVILA NETFLIX ZBOG DISKRIMINACIJE 'Žale mi se sugrađani da ne mogu gledati Kuću od karata i Hodajuće mrtvace'

 Dragan Matić/EPH, Mike Blake/Reuters

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan upozorila je Europsku komisiju na diskriminaciju kojoj su od strane jednog od najpopularnijih američkih servisa za online stream multimedijskih sadržaja Netflixa izloženi hrvatski potrošači te je zatražila da se taj problem što prije riješi.

Njoj su se naime javili ljudi iz Hrvatske koji su se pretplatili na Netflix i to zbog određenih serija koje sada ne mogu gledati.

- Potrošači mi se često žale kako nemaju pristup popularnim serijama zbog kojih su se uopće pretplatili na Netflix poput "Kuća od karata", "Igre prijestolja" ili "Hodajući mrtvaci". Opće je poznato da u SAD-u, gdje je Netflix neznatno jeftiniji, dostupno puno filmova koji nisu dostupni na cijelom tržištu EU. Hrvatski potrošači korištenje Netflixa plaćaju jednako kao i potrošači drugdje u EU koji imaju veći raspon sadržaja i titlove na vlastitom jeziku - kazala je Borzan koja je poslala Komisiji prioritetno pitanje kojim upozorava na potrebu što bržeg uklanjanja diskriminacije hrvatskih potrošača.

Diskriminacija prema državljanstvu i mjestu prebivališta je najčešći problem na koji se žale potrošači na online tržištu. Samo prilikom internet kupovine se 75% građana osjeća diskriminirano prema mjestu prebivališta. Čak 24% kućanstava EU ima onemogućen pristup nekim internet sadržajima. Prema istraživanju EK, procjenjuje se da je šteta prema potrošačima prilikom kupovine digitalnih sadržaja oko 64 milijarde eura na godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07