OŠTRA ZIMA

HRVATSKA I DALJE U VELIKOM MINUSU Zagreb se probudio na ledenih minus 14, u Dubrovniku zbog snijega na ulice izašle ralice!

S lijeva na desno: Dolac u Zagrebu, Dubrovnik, Plitvička jezera
 Bruno Konjević / Twitter: Dubrovnik City Tours / Robert Fajt / Hanza Media

Hrvatska se i u srijedu ujutro probudila s izuzetno niskim temperaturama pa je tako u zagrebačkom Maksimiru u osam sati izmjereno čak minus 14 stupnjeva Celzijusa, u Osijeku minus 11, a u Splitu minus 10 prema podacima DHMZ-a.

Tijekom dana će pak biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, te i dalje vrlo hladno. Oblačnije će biti u prvom dijelu dana, mjestimice i uz snijeg, uglavnom u Slavoniji i Dalmaciji.

Lokalno se očekuje i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Poslijepodne će biti duljih sunčanih razdoblja. Vjetar na kopnu slab, u drugom dijelu dana mjestimice umjeren jugozapadni.

Na moru će umjerena, podno Velebita i jaka bura postupno slabjeti, a krajem dana okrenuti na jugozapadnjak, u Dalmaciji sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka bit će od -7 do -2 na kopnu te između 1 i 5 stupnjeva Celzijusovih na Jadranu.

Screenshot: AccuWeather

Sutra se može očekivati lagano zatopljenje, s temperaturama koje će tijekom dana u središnjoj Hrvatskoj dosegnuti do 5 stupnjeva (Zagreb) u središnjoj Hrvatskoj i 8 stupnjeva na Jadranu (Kvarner). Prema DHMZ-u vrijeme će biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz kišu, u gorju i snijeg. Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, ponajprije na sjevernom Jadranu te u gorju. U unutrašnjosti se oborina može smrzavati u dodiru s hladnim tlom, a u gorju se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača.

Ralice na dubrovačkim ulicama

U Dubrovniku su od srijede na snazi zimski uvjeti na cestama, a budući da je u noći s utorka na srijedu pao snijeg, obje ralice nastoje učiniti ulice prohodnima, javili su iz dubrovačkog Stožera civilne zaštite.

Iz Stožera poručuju građanima da prilikom vožnje obavezno koriste zimsku opremu i pozivaju na povećan oprez prilikom kretanja.

Javni prijevoznik "Libertas" prometovat će otežano i izvan voznog reda, sukladno mogućnostima. Kod mjesta Slano, autobus s putnicima sletio je s ceste i u toj nesreći navodno je ozlijeđen vozač, no za to još uvijek nema potvrde.

U sedam sati, u Dubrovniku je izmjereno minus 3,2 stupnja Celzijusova.

HAK: Zimski uvjeti između Ravče i Karamatića

Zimski su uvjeti na autocesti A1 između čvorova Ravča i Karamatići, a zbog prometne nesreće na autocesti A2 Zagreb-Macelj prekinut je promet kod čvora Zaprešić u smjeru Krapine, a u smjeru Zagreba se vozi jednim trakom, usporeno, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na graničnim prijelazima: Bregana i Pasjak pojačan je izlazak teretnih vozila. Trajekti i katamarani plove redovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:30