LAŽNO NEZAPOSLENE OSOBE

Hrvatska izbrisala 51.458 ljudi koji ne traže posao, Slovenija takvima naplaćuje kazne

Zavod za zapošljavanje
 Darko Tomaš / CROPIX

Slovenija je odlučila krenuti u neku vrstu obračuna s nezaposlenima: kako prenosi portal zurnal24.si, nezaposlenim Slovencima koji se od 21. siječnja neće pridržavati uvjeta statusa nezaposlenih osoba, Slovenski zavod za zaposlovanje izricat će globe, uglavnom novčane, i to tako da će im umanjivati mjesečne iznose naknada za nezaposlenost u iznosima od 30 posto.

Odbijaju poslove

To bi se smanjivanje mjesečne naknade, kako pišu slovenske novine, uglavnom odnosilo na slučajeve u kojima nezaposleni Slovenci primatelji naknada odbijaju uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja, odbijaju ponuđene poslove ili pak ne traže aktivno zaposlenje, a ova bi se mjera primjenjivala kao prva u nizu prije konačnog isključivanja s evidencije nezaposlenih osoba.

Dogovoreno je također da naknada nakon smanjenja ne smije biti niža od 350 eura na mjesec, što će prema novim zakonskim odredbama biti najniža moguća mjesečna naknada za nezaposlenost.

Mjera financijskih kazni, pojasnila je slovenska ministrica za rad Anja Kopač Mrak, zamijenit će dosad jedinu zakonsku sankciju prema nezaposlenim osobama u Sloveniji koja je u 2017. godini polučila rezultat od 9946 obrisanih osoba.

Prijava nije obavezna

Istu sankciju poznaje i Hrvatski zavod za zapošljavanje s kojeg je u prvih 11 mjeseci 2017. godine, prema podacima koje su proslijedili Jutarnjem listu, zbog nepoštivanja zakonskih odredbi sve skupa izbrisano 51.458 osoba, od čega njih 50.958 jer nisu aktivno tražili posao, 254 osobe odjavljene su jer su odbili ili bez opravdanog razloga prekinuli obrazovanje koje je organizirao Zavod, a 246 osoba “nestalo” je s evidencije jer su odbili ponuđeno zaposlenje koje odgovara njihovoj stručnoj spremi.

“Prijava u evidenciju nezaposlenih nije obvezna pa se njome svaka nezaposlena osoba obvezuje poštovati prava i obveze koje proizlaze iz zakonskih i podzakonskih akata, a sve s ciljem aktivnog i sustavnog traženja posla”, stoji u odgovoru Jutarnjem listu, a iz njega proizlazi i da Hrvatska, barem prema trenutnoj situaciji, nema namjeru posezati za slovenskim rješenjem odnosno neće uvoditi financijske kazne za “nestašne” nezaposlene jer smatraju da one nemaju previše utjecaja na aktivnost nezaposlene osobe.

“Učestalo odbijanje ponuđenog posla ukazuje na činjenicu da osoba ne traži posao i da nije raspoloživa za rad te i trajna zabrana prijave u evidenciju nezaposlenih ili druge vrste kazni neće utjecati na njezinu aktivnost. Represivne mjere stoga djeluju na osobe koje nisu aktivne u traženju posla i koje su iz nekih drugih razloga prijavljene u evidenciju nezaposlenih, a ne na aktivne osobe”, pojašnjavaju iz HZZ-a uz napomenu kako se jednostranim postupanjem gubi masa radne snage kao i one osobe koje bi uz stručnu pomoć možda i bile raspoložive za rad.

Manja naknada

Slovenci dotle razmišljaju nešto drastičnije od Hrvata: osim financijskih kazni za osobe koje ne ispunjavaju propise vezane uz uvjete statusa nezaposlenih osoba, kazne u vidu smanjivanja iznosa naknade za nezaposlenost izricat će se i onim osobama koje ostanu bez posla zbog poslovnih razloga ili nesposobnosti za rad, a ne prijave se na Zavod u roku od tri radna dana od raskida radnog odnosa.

U tom slučaju naknada bi im prva tri mjeseca umjesto 80 posto osnovne plaće trebala iznositi 60 posto, ali opet ne manje od 350 eura mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:18