REAGIRALI PRIOPĆENJEM

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA 'Pojedini ravnatelji bolnica ruše Berošev autoritet. Proizvoljnim tumačenjem uputa zakidaju doktore na obračunu plaće'

Krešimir Luetić
 Ranko Suvar / CROPIX

Nakon što neke bolnice nisu platile sve odrađene prekovremene sate svojim djelatnicima, već su ih zamijenile slobodnim danima, priopćenjem je u subotu reagirala Hrvatska liječnička komora.

- Hrvatska liječnička komora smatra krajnje nedopustivim i duboko zabrinjavajućim postupke pojedinih ravnatelja zdravstvenih ustanova koji smanjuju plaće liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, pri tome kršeći jasnu uputu Ministarstva zdravstva od 2. travnja, stoji na početku priopćenja.

- Postupci ravnatelja koji proizvoljno i pogrešno tumače ovu uputu Ministarstva zdravstva i tako smanjuju plaće liječnika u vrijeme borbe s epidemijom, ne samo da su neshvatljivi i nedopustivi, nego ti ravnatelji izravno narušavaju autoritet ministra zdravstva Vilija Beroša, naglašava dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK.

- U trenutku kad je više od 200 zdravstvenih djelatnika zaraženo, a gotovo 700 u samoizolaciji, kad su zdravstveni djelatnici mobilizirani odlukom Ministarstva zdravstva, za HLK nema nikakve dileme da je svim zdravstvenim djelatnicima nužno plaću obračunavati na najpovoljniji način za radnika.

Nevjerojatno je da u ovoj situaciji u kojoj su zdravstveni radnici na prvoj crti obrane društva od epidemije virusa COVID-19, pojedinci traže pravne izlike kako bi financijski zakinuli zdravstvene radnike i smanjili im plaću, stoji u priopćenju komore.

- Uputa Ministarstva zdravstva od 2. travnja ove godine, koja pojašnjava obračun plaće zdravstvenim radnicima i evidenciju prekovremenog rada za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, sasvim je jasna i nedvosmislena. Ovu uputu ravnatelji trebaju jedinstveno provoditi u svim zdravstvenim ustanovama. HLK poziva ravnatelje zdravstvenih ustanova gdje su isplaćene pogrešno obračunate plaće da odmah, uz sljedeću plaću za travanj, žurno isprave sve takve pogreške - stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34