IMA I NOVIH IMENA

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA USKORO BIRA NOVO VODSTVO Među kandidatima, kojih ovaj puta ima čak šest, nalazi se i smijenjeni predsjednik Trpimir Goluža

Ilustracija
 Neja Markičević / Hanza Media

Hrvatski liječnici od 20. do 26. svibnja birat će novog predsjednika, zamjenika predsjednika te članove Skupštine Hrvatske liječničke komore (HLK). Naime, treba podsjeti da je prošle godine Skupština HLK, prije isteka mandata, smijenila s predsjedničke dužnosti dr. Trpimira Golužu jer nije prihvaćeno financijsko izvješće za 2017. zbog "prekoračenja ovlasti u trošenju komorskog novca odnosno bez odobrenja nadležnih tijela HLK".

Od srpnja prošle godine HLK vodi prvi dopredsjednik, dr. Krešimir Luetić, i to kao v. d. predsjednika.

Prošlog je tjedna završena kandidatura za izbor predsjednika HLK i premda neslužbeno, bit će čak šest kandidata, od kojih je jedan i smijenjeni predsjednik Goluža, a kao njegov zamjenik spominje se dr. Ante Čizmić. Očekivano, kandidat je i sadašnji v. d. predsjednika dr. Krešimir Luetić, čija će zamjenica, bude li izabran, biti dr. Vikica Krolo, inače predsjednica KoHOM-a. Među kandidatima je i mladi anesteziolog iz KBC-a Zagreb dr. Matija Majić koji će za zamjenika predložiti kolegu anesteziologa dr. Tomislava Kukina, poznatijeg kao liječnika Hrvatske rukometne reprezentacije. Kandidatkinja je i potpredsjednica HLK dr. Ada Barić Grgurević, a njezin bi zamjenik trebao biti fizijatar iz Naftalana, dr. Jakov Ivković. Kako se doznaje, predsjedničku je kandidaturu podnio i kirurg dr. Hrvoje Tomasović iz Instituta za tumore sa zamjenikom psihijatrom dr. Hermanom Vukušićem, a kandidat je i dr. Miran Cvitković, voditelj Ureda za medicinsko pravo HLK.

U petak će biti objavljene i službene kandidature, a glasovanje će se uglavnom obavljati elektronički, odnosno uz pomoć elektroničke liječničke iskaznice. Svi oni koji ne vjeruju elektronici mogli su zatražiti dopisno glasovanje. U komori kažu da izborni proces vodi SIP (Središnje izborno povjerenstvo), a liječnicima će HLK osigurati i "tehničku potporu" preko koordinatora u izbornim jedinicama.

Nema sumnje da će ovi komorski izbori, s obzirom na broj predsjedničkih kandidata, biti vrlo zanimljivi. Naime, prije četiri godine mogao se "zaokružiti" samo jedan kandidat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:40