BROD 'ERICA'

Hrvatska policija demantira tvrdnje sirijskih emigranata da su isplovili iz Splita

Ilustracija
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Hrvatska policija demantirala je u utorak tvrdnje sirijskih emigranata s talijanske ribarice "Erica" koja je u utorak ujutro pod pratnjom granične policije MUP-a Crne Gore uplovila u crnogorsku luku Zelenika, da su ranije isplovili iz Splita, kako su objavili neki mediji.

Plovilo s migrantima nije se uopće nalazilo u splitskom akvatoriju pa nije ni moglo iz njega isploviti, potvrdili su u utorak kasno popodne Hini iz Ravnateljstva policije Republike Hrvatske.

Ističu i da je hrvatska policija u stalnom kontaktu s crnogorskom.

Emigranti iz Sirije koji su se nalazili na talijanskoj brodici "Erica", koja je jutros pod pratnjom granične policije MUP-a Crne Gore uplovila u crnogorsku luku Zelenika, ispričali su novinarima Televizije Crne Gore da su se navodno "na hrvatskoj obali ukrcali na malu barku koja se prevrnula na otvorenom moru i da ih je talijanska ribarica spasila".

No, crnogorska državna tijela ne isključuju mogućnost da je posada talijanske ribarice "Erica" namjerno pokušala prokrijumčariti sirijske izbjeglice, piše podgorički portal Vijesti, podsjećajući da je riječ o brodica koji je i ranije u dva navrata u Republici Hrvatskoj imala sukobe sa zakonom jer je uhvaćena u nelegalnom ribolovu.

Prema neslužbenim informacijama "Vijesti", crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog praćenja utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja ribarice "Erica" u protekla 24 sata. Brodica je na senzorima crnogorskih pomorskih službi prvi put detektirana na udaljenosti 30 milja od obale, a prema crnogorskoj obali krenula je iz smjera Otrantskih vrata na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

"Činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da 'Erica' nije pokupila nikakve brodolomce iz mora, jer bi u tom slučaju morala stati", pišu Vijesti, ne objavljujući izvor informacije.

Crnogorska Uprava pomorske sigurnosti u utorak u 7 sati primila je poziv za pružanje pomoći talijanskoj ribarici, koja je bila na 17 milja od obale. Crnogorska pomorska policija ususret talijanskoj ribarici uputila je nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četiri milje udaljenosti od obale na "Ericu" su se ukrcali i pripadnici crnogorske granične policije.

Na ribarici se nalazilo 17-ero izbjeglica, "11 migranata je iz Sirije od kojih je troje djece, po dva migranta iz Maroka i Jemena i po jedan migrant iz Afganistana i Pakistana", priopćila je crnogorska Uprava policije.

Svi su medicinski zbrinuti, osigurana im je hrana, voda i suha odjeća. Iz Uprave policije Crne Gore kažu kako slijedi daljnje utvrđivanje relevantnih činjenica te poduzimanje mjera koje se tiču statusa ovih osoba i ostalih povezanih pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:32