RAST TURIZMA

Hrvatska postala treća najjača destinacija na Mediteranu!

Prošle godine bilježili smo rast od devet posto u noćenjima stranih gostiju
 Zvonimir Barišin / CROPIX

S rastom od devet posto u internacionalnim noćenjima, Hrvatska je u 2016. godini bila treća najjača turistička destinacija među zemljama Mediterana i Južne Europe, potvrdilo je to prvo istraživanje kratkoročnih turističkih trendova na području Europske unije za 2016. godinu koje je izradila i u srijedu objavila Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Hrvatska se po rezultatima smjestila odmah iza Portugala koji je zabilježio stopu rasta od 13 te Španjolske s rastom od 10 posto, čime je i Svjetska turistička organizacija napokon potvrdila da je naša zemlja bila jedna od onih koje su maksimalno dobro iskoristile posljedice dosta loše geopolitičke situacije na kontinentu.

Najposjećeniji

Općenito, UNWTO napominje kako zemlje Mediterana i Južne Europe, njih osam, među kojima i Hrvatska, spadaju među najposjećenije zemlje Europske unije, i to ponajviše zato što su percipirane kao sigurne. Kad bismo gledali samo apsolutne stope rasta, zemlje centralne i istočne Europe ostvarile su nešto veći rast od Mediterana pa je tako Slovačka rasla 18 posto, a Bugarska čak 14, no s obzirom na to da je u ovim destinacijama ipak bila riječ o znatno manjim početnim brojkama, zemlje Mediterana ipak su odnijele pobjedu. Prema očekivanjima, najgore su u 2016. godini prošle zemlje zapadne Europe pa je Belgija tako zabilježila pad od 14, a Francuska od pet posto, i to kao posljedicu terorističkih napada kojima su ove destinacije redovito bile izlagane.

Rast su u ovoj grupaciji zato napravile Nizozemska i Austrija koje su obje, stoji u izvješću, rasle po stopi od pet posto. Istovremeno, Svjetska turistička organizacija primjećuje kako su zemlje Europe izvan EU zabilježile pad rezultata od sedam posto u dolascima internacionalnih turista, među kojima prvenstveno Turska, čiji su rezultati gori gotovo za trećinu. Općenito, turizam se u 2016. godini još jednom pokazao posebno otpornim na globalnu ekonomsku i financijsku krizu pa je tako Europska unija lani zabilježila nešto malo manje od pola milijarde dolazaka, što čini 40 posto ukupnih turističkih dolazaka na svjetskoj razini.

Godina 2016. je tako bila sedma za redom godina u kojoj su zemlje EU bilježile rast turističkih rezultata, a posebno se naglašava kako je na području nje u 2016. godini boravilo čak 107 milijuna turista više nego što ih je zabilježeno u pretkriznoj 2008. godini.

Analiza trendova

Najveći rast u broju dolazaka internacionalnih turista napravili su, prema podacima iz izvješća, posjetitelji iz Azije i Pacifika kojih lani na području Europe bilježimo osam posto više nego u godini prije, a po istoj stopi rasle su i posjeti turista iz Afrike.

Američki turisti istovremeno su rasli po stopi od četiri posto, dok su posjetitelji s Bliskog Istoka u jednakom iznosu pali.

Kako su pojasnili u Svjetskoj turističkoj organizaciji, ovo je prva dosad izrađena analiza trendova dolazaka i noćenja internacionalnih turista, a najavljuju se i redovita nova izdanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:15