UBLAŽAVANJE POSLJEDICA

HRVATSKA ŠALJE MILIJUN KUNA U HUMANITARNOJ POMOĆI POTRESOM POGOĐENOJ ALBANIJI Danas kreće transport nužno potrebnih šatora, generatora i ostale opreme

 REUTERS

Hrvatska će Albaniji uputiti humanitarnu pomoć u robi, financijske protuvrijednosti od milijun kuna, za ublažavanje posljedica potresa koji su proteklih dana pogodili tu državu.

Odluku o upućivanju humanitarne pomoći donijela je Vlada na sjednici u četvrtak.

"Slijedom naše odluke od prije dva dana kojom smo omogućili da se helikopterima Hrvatske vojske prebace u Albaniju članovi državnog intervencijskog tima iz postrojbe Civilne zaštite, zaduženi za traganje i spašavanje u ruševinama, danas donosimo odluku, nakon kontakata s albanskom vladom, o upućivanju pomoći u iznosu od milijun kuna. To je okvirni iznos sredstava", rekao je premijer Andrej Plenković.

Danas će prema Albaniji krenuti transport nužno potrebnih šatora, generatora i ostale opreme koja je ključna za ljude koji su ostali bez krova nad glavom, rekao je premijer.

Hrvatska će, dodao je, nastaviti intenzivno pratiti situaciju te temeljem bilateralnog sporazuma s Albanijom i svoji propisa donositi daljnje odluke kako bi se smanjile posljedice teške prirodne katastrofe koja je pogodila nama prijateljsku i blisku državu.

Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj robnoj pomoći iz raspoloživih strateških robnih zaliha u protuvrijednosti od 4,5 milijuna kuna Caritasu Križevačke eparhije i to u prehrambenim i neprehrambenim proizvodima (riža, sir, jaja u prahu, džem, riblje i mesne konzerve, tjestenina, ulje i brašno) za potrebe najsiromašnijih građana.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlada je zadužila da objavi Javni poziv za prijavu kandidata za suca Međunarodnoga suda, pripremi listu pristiglih prijava i zajedno s njihovim životopisima dostavi članovima nacionalne skupine Republike Hrvatske u Stalnom arbitražnom sudu na razmatranje.

Članove Suda, naime, biraju Opća skupština i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda s popisa osoba koje predlažu nacionalne grupe Stalnoga arbitražnog suda prema odredbama Statuta Međunarodnog suda.

Redoviti izbori za dio sudaca Međunarodnog suda čije je sjedište u Den Haagu - njih 5 od 15 - održavaju se u studenom iduće godine, a Hrvatska će za jedno od previđenih mjesta sudaca tako istaknuti kandidaturu nekog od uglednih hrvatskih stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:22