SLUŽBENI POSJET

HRVATSKA ŠEFICA DIPLOMACIJE IDE U WASHINGTON Očekuje je razgovor s državnim tajnikom Pompeom, ali i najmoćnijom Hrvaticom u Trumpovoj administraciji

Marija Pejčinović Burić
 Maja Zlatevska / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Washingtonu i, među ostalim, sastati se državnim tajnikom Michaelom Pompeom.

U utorak će hrvatska ministrica izlagati na okruglom stolu u organizaciji Atlantskog vijeća na temu „Pogled iz Hrvatske: osiguravanje snažne i uspješne Europske unije“. Kasnije će se susresti i s pripadnicima hrvatske zajednice u Washingtonu.

Dan kasnije šefica hrvatske diplomacije sastat će se s američkim državnim tajnikom Michaelom Pompeom, što će biti središnji dio njezina posjeta Americi. Hrvatski i američki ministri vanjskih poslova nisu se bilateralno sastali još od vremena Hillary Clinton i Vesne Pusić.

Pejčinović Burić razgovarat će i sa zamjenicom savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Mirom Radielović Ricardel, predsjednikom senatskog pododbora za Europu Ronom Johnsonom i sa supredsjedateljima Hrvatskog kluba u Zastupničkom domu Kongresa Davidom Joyceom i Nanette Barragán, a potom i predavati na temu „Jačanje transatlantskog saveza: doprinosi i ideje RH“ u organizaciji konzervativne Zaklade Heritage.

Inače, Mira Radielović Ricardel je vjerojatno najviše rangirana Hrvatica u aktualnoj američkoj administraciji. Bila je jedna od ključnih Trumpovih osoba po pitanju obrane i sigurnosti u tranzicijskom periodu, nakon njegove izborne pobjede. Predsjednik u Miru ima ogromno povjerenje, a iskustva joj ne nedostaje. U vrijeme Georgea W. Busha obavljala je funkciju pomoćnice ministra obrane Donalda Rumsfelda, a nakon toga je bila i utjecajna direktorica u firmi Boeing. Tamo je obnašala funkciju potpredsjednika ogranka koji proizvodi vojne zrakoplove.

Njezin je otac Hrvat rodom iz Breze u BiH, a u Ameriku je odselio tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća. Odrasla je u Pasadeni u Kaliforniji, a u njezinoj se obitelji govorilo hrvatski. Tijekom 90-ih ušla je u politiku kao savjetnica tadašnjeg republikanskog senatora Boba Dolea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:51