RANKO OSTOJIĆ

HRVATSKA U IŠČEKIVANJU VALA MIGRANATA 'Kod nas nećete gledati prizore iz susjedstva, da ljudi spavaju po parkovima'

 Damjan Tadić/CROPIX

Potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak kako je Hrvatska pojačala mjere na granici nakon što je prije desetak dana došlo do pucnjave kada je srpska policija pokušala spriječiti 1000 migranata na ulasku u Mađarsku.

"Hrvatska ima one kapacitete da nam se ne dogodi ono što možemo vidjeti na scenama u susjednoj zemlji, a to je spavanje po parkovima i slično", rekao je Ostojić komentirajući za Dnevnik Nove TV humanitarnu krizu u susjednim zemljama.

Jedna smo, kaže Ostojić, od rijetkih europskih zemalja koja bilježi pad kako ilegalnih imigranata tako i tražitelja azila. Razlog tomu je, ističe, činjenica da Hrvatska nije zemlja destinacija u kojoj bi oni željeli ostati. Osim toga, tvrdi, jako smo dobro opremljeni na granici, a i sama činjenica da nismo sastavni dio schengena na neki način destimulira one koji bi željeli ući u taj prostor i u njemu se kretati.

"Izgradnja zida je nova okolnost u Mađarskoj koja bi na neki način mogla preusmjeriti rutu preko Hrvatske, no mi uspješno branimo granicu i nadam se da ćemo to tako i dalje", poručio je Ostojić.

Ministar se osvrnuo i na slučaj Tomislava Salopeka, čijoj je obitelji izrazio sućut.

'Ne možemo potvrditi detalje ni što se do kraja dogodilo. Radi se o tragičnom događaju u kojem je hrvatski državljanin otet. To je podrazumijevalo i ozbiljnu suradnju kako s egipatskim vlastima, tako i s našim saveznicima u koaliciji onoliko koliko je to maksimalno bilo moguće. Time priča nije završena, naravno da se radi na svemu ostalome, a to je da se pokuša pronaći one koji su ga oteli, eventualni kraj koji se dogodio, da vidimo točno što je bilo i ako se tako nešto potvrdi i one koji su to počinili', rekao je ministar.

Na pitanje očekuje li u nekom roku nove informacije, odgovorio je da treba biti realan. 'Nažalost, sva iskustva, ne samo naše zemlje nego i svih drugih koji su to doživjeli, vrlo teško se dolazi do rezultata, ali to ne znači da ćemo odustati od traženja', dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54