TALLINN

HRVATSKA USPJEŠNA U RAZVOJU DIGITALNIH RJEŠENJA Predstavnici Središnjeg državnog ureda za digitalizaciju društva i AKD-a na konzultacijama s Estoniji

 
 Jure Sertić / AKD

U Tallinnu su od 18. do 20. siječnja 2018. održane bilateralne konzultacije u području digitalnog društva Republike Hrvatske i Estonije. Konzultacije su održane neposredno nakon estonskoga predsjedanja Vijećem EU, gdje je prioritet bila digitalizacija, a najvažniji dokument cijelog Predsjedanja bila je Tallinska deklaracija u području digitalizacije.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva g. Bernard Gršić, a u izaslanstvu su bili g. Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, g. Leo Lokas, direktor sektora za razvoj poslovanja AKD-a, dr. sc. Ivana Zerec, predstavnica RH u Estoniji, te Ines Barkiđija iz veleposlanstva RH u Helsinkiju.

Tijekom boravka u Tallinnu održani su sastanci sa Siim Sikkutom, estonskim CIO (government chief information officer), g. Priit Vinkelom, direktorom državnog izbornog ureda Estonije (e- Voting), g. Otto Vatterom zamjenikom direktora e-Residency ureda te g. Gert Auvaartom, direktorom Državnog zavoda informacijske komunikacije (X-Road, Estonian ID Card).

Estonska strana pohvalila je RH u napretku koji je postignut u području digitalizacije, posebno u rješenjima oko osobne iskaznice s čipom koji su preduvjet za sve ostale elektroničke usluge za građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28