REAKCIJA BANSKIH DVORA

HRVATSKA VLADA O DOŽIVOTNOJ KAZNI ZA KARADŽIĆA 'Pozdravljamo presudu, ali vjerujemo da je u udruženi zločinački pothvat trebalo povezati i Miloševića'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2019. u 17:52

Zagreb, 190319. Markov trg.
Sabor.
Izjava za medije Andreja Plenkovica, Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska Vlada u srijedu je izdala priopćenje u kojemu je pozdravila presudu ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je u Haagu osuđen na doživotni zatvor. Istovremeno, Vlada je izrazila žaljenje što Karadžić nije, osim za Srebrenicu, osuđen i za genocid u drugim općinama u BiH te je iskazala uvjerenje da je u udruženom zločinačkom pothvatu trebao biti spomenut i vrh bivše SR Jugoslavije na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

- Vlada Republike Hrvatske pozdravlja presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora. Žalbeno vijeće ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora, navode u Banskim dvorima.

- Ovom je presudom Radovan Karadžić sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini, napominju u hrvatskoj Vladi.

- Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti, ističu u Banskim dvorima.

- Stoga izražavamo žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike. Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića, zaključuje se u priopćenju hrvatske Vlade.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo