PORUKA BANSKIH DVORA

HRVATSKA VLADA ŽALI ZBOG BREXITA 'EU i bez Velike Britanija ostaje snažna i jedinstvena kao i uvijek'

 AFP

Hrvatska žali zbog izlaska Velike Britanije iz EU-a, ali Unija i bez nje ostaje jaka, objavila je hrvatska vlada u petak, posljednjeg dana britanskog članstva.

"Dok žalimo zbog odlaska jedne od država članica iz naše europske obitelji, ohrabruje nas ojačano jedinstvo koje je nas 27 pokazalo u posljednje tri godine", stoji u priopćenju.

"Europska unija bit će brojčano manja, ali ostaje snažna i jedinstvena kao i uvijek", ističu Banski dvori.

Hrvatska, koja trenutno predsjeda EU-om, u Brexitu vidi priliku za "ambiciozno i dugotrajno" novo partnerstvo s Britanijom, prvom zemljom u povijesti koja napušta Uniju.

"Čin izlaska označava i nov početak u našim odnosima. Hrvatska je odlučna uložiti sve napore na razini EU-a kao predsjedateljica Vijeća, ali i bilateralno, kako bi Ujedinjena Kraljevina ostala jedan od naših najbližih partnera", kaže vlada.

Zagreb smatra da u prijelaznom razdoblju koje će trajati do kraja godine treba olakšati život i poslovanje građanima i tvrtkama s obje strane.

"Hrvatska visoko cijeni dosadašnji neumorni rad glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegovog tima. Imaju našu punu podršku i povjerenje i u predstojećim pregovorima o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:51