VRIJEDNA DONACIJA

HRVATSKA VOJSKA GRADI BORBENU HELIKOPTERSKU ESKADRILU Amerika potvrdila: Hrvatskoj darujemo 16 helikoptera

Američki Kongres odobrio je prije nekoliko tjedana isporuku 16 lakih izvidničkih borbenih helikoptera Kiowa Warrior i simulatora Hrvatskoj kroz program donacije viškova helikoptera u sastavu američke vojske, doznaje Jutarnji list. Vrijednost ove donacije veća je od 100 milijuna američkih dolara, a Hrvatska će u razdoblju od tri godine za rezervne dijelove, obuku i streljivo platiti oko 20 milijuna dolara.

Posljednja prepreka

Odluka Kongresa bila je posljednja potrebna politička odluka prije početka realizacije cijelog posla. Kroz nekoliko tjedana u Sjedinjene Države otići će stručnjaci Oružanih snaga koji će između 200 helikoptera Kiowa koje je američka vojska proglasila viškom odabrati 16. Hrvatska je dobila pravo prva odabrati helikoptere, a nakon njih će birati druge zemlje američki partneri. Helikopteri su potpuno modernizirani i obnovljeni 2011. godine i naši nam sugovornici tvrde da su u odličnom stanju. Opremljeni su senzorima za termalno skeniranje, teleoptičkim senzorima, laserskim sustavom za određivanje udaljenosti i označavanje cilja te optički ciljničkim sustavom. Osim toga, opremljeni su lanserima za protuoklopne projektile i za projektile zrak - zrak. Streljivo za ove lansere, obuka pilota i tehničara te rezervni dijelovi i alati nisu uključeni u donaciju i to će morati platiti Hrvatska. No, kako doznajemo, i u tom dijelu će Sjedinjene Države dati određeni popust na cijenu.

Ovi helikopteri koristit će se za obranu vlastitog teritorija, nadzor granice, ali i za sudjelovanje u međunarodnim operacijama. Planira se da helikopteri budu uvezani s haubicama PzH 2000, brodovima, drugim oružanim platformama i ostalim vozilima.

Stiže i simulator

Izuzetno je važna činjenica da će u ovom paketu donacije, uz helikopter e, Hrvatska vojska dobiti i simulator na kojem će se vojnici moći uvježbavati. Zapravo je riječ o još jednom helikopteru sa svim sustavima i opremom koje ima i “pravi” helikopter. Taj simulator će dodatno smanjiti količinu naoružanja koja će biti kupljena jer će vojnici ispaljivanje raketa uvježbavati na simulatoru.

Koje helikoptere, s kojom opremom i koliko njih će Hrvatska preuzeti znat će se nakon posjeta vojnog izaslanstva Sjedinjenim Državama i pregleda ponuđenih letjelica. Nakon toga slijedi konačna analiza odabranog. Vojni vrh će tada donijeti odluku hoće li se uzeti maksimalnih 16 helikoptera.

Procjene su da bi helikopteri u Hrvatsku trebali stići do kraja 2016. Hrvatska vojska će tako nakon više od 15 godina u svom sastavu imati borbene helikoptere. U devedesetim godinama vojska je imala ruske borbene helikoptere Mi 24. Nakon rata donesena je odluka da neće biti modernizirani i neuspješno ih se pokušalo prodati. Danas stoje na parkiralištu vojarne Pleso. Danas su Oružane snage opremljene trasnsportnim helikopterima Mi 8 i Mi 117 Sh.

Partnerski odnos

Ova američka donacija još je jedan dokaz partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a. Prema nekim procjenama, SAD su do danas Hrvatskoj donirale vojne opreme u vrijednosti oko 200 milijuna dolara. U to su uključene razne vrste vozila, komunikacijske opreme, obuka vojnika, uništavanje neperspektivnog naoružanja i streljiva... Zauzvrat, Hrvatska se do sada pokazala kao pouzdan partner Amerikancima u Afganistanu, ali i u sklopu antiterorističke koalicije.

HELIKOPTER OH-58D Kiowa Warrior

Proizvođač - Bell

Posada - pilot i kopilot

Elektronska oprema - višenamjenski displeji u kabini, dnevno/noćni osmatrački sustav iznad glave rotora (termovizija, TV kamera uvećanja 12x, laserski daljinomjer, pet radiouređaja, IC mamci, uređaj za signalizaciju laserskog označavanja

Naoružanje - dvije strojnice 12,7 milimetara ili 7,62 milimetra, četiri protuoklopna projektila AGM -11 4A Hellfire, četiri projektila zrak-zrak AIM-92A Stinger, dva dvostruka lansera projektila Hydra 70 mm

Dužina - 12,85 m

Masa prazne letjelice - 1281 kg

Maksimalna masa goriva - 321 kg

Maksimalna masa polijetanja - 20.141 kg

Najveća brzina - 222 km/h

Brzina krstarenja - 188 km/h

Dolet - 556 km

Brzina penjanja - 469 m/min

Autonomija leta - 2 sata i 30 minuta

Što su Sjedinjene Države donirale Hrvatskoj

- komunikacijska oprema

- simulacijski sustav MILES 2000

- oprema za noćno gledanje za pilote

- letačka oprema

- sustavi za označavanje i identifikaciju vojnih vozila

- komunikacijska oprema za specijalne snage

- 50 vozila HMMWV

- 162 vozila M-ATV

- 30 vozila Maxx Pro Plus

- 20 vozila MRAP medicinskih

- obuka i školovanje hrvatskih vojnika i časnika

- povrat oko 10 milijuna dolara uloženih u misiju ISAF

- 5 milijuna USD za uništavanje zastarjelog oružja

- obnova škole u Slunju

- izgradnja vodovoda u Udbini

- rekonstrukcija bolnica u Kninu i Dugoj Resi

- obnova vojnih poligona u Udbini i Slunju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:44