NEVJEROJATNO

Hrvatska zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti među zemljama EU

Hrvatska je još uvijek među zemljama s najvišim stopama nezaposlenosti mladih...
 Ranko Šuvar/CROPIX

LUXEMBOURG/ZAGREB - Hrvatska je u svibnju uz Litvu zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec među zemljama Europske unije, dok je na razini Unije i eurozone ona ostala nepromijenjena, pokazuje u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti izračunata prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), kliznula je u svibnju u Hrvatskoj na 15,8 posto, sa 16,2 posto koliko je prema revidiranim podacima Eurostata iznosila u travnju. Time se smanjila treći mjesec zaredom. U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 17,0 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Veći pad stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec, za 0,7 postotnog boda na 8,2 posto, zabilježila je u svibnju samo Litva.

Bez posla je u Hrvatskoj u svibnju prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima Eurostata, bilo 300 tisuća hrvatskih građana, čime je njihov broj smanjen za sedam tisuća u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj je razini smanjen za 22 tisuće, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama Europske unije bilježile su Grčka, 25,6 posto u ožujku, i Španjolska, 22,5 posto. Najniža je pak nezaposlenost bila u Njemačkoj, 4,7 posto.

Litva je i na godišnjoj razini prednjačila najvećim smanjenjem stope nezaposlenosti, i to za 2,8 postotnih bodova. Slijedi Španjolska s padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,2 postotna boda, i Irska, s 1,9 postotnih bodova.

Na godišnjoj je razini stopa nezaposlenosti povećana u svibnju u pet zemalja EU-a, a najviše u Finskoj, s 8,6 na 9,4 posto.

Na razini Europske unije stopa nezaposlenosti izračunata ILO-ovom metodologijom iznosila je u svibnju 9,6 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na revidiranu vrijednost iz prethodnog mjeseca. U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 10,3 posto.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti u svibnju ostala nepromijenjena u odnosu na revidiranu vrijednost za travanj, od 11,1 posto. U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 11,6 posto.

Bez posla je u 28 zemalja Europske unije prema procjenama Eurostata bilo 23,348 milijuna građana, od čega njih 17,726 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u odnosu na prethodni mjesec smanjen u EU za 38 tisuća, te za 35 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji svibanj broj nezaposlenih manji je u EU28 za 1,575 milijuna, te za 939 tisuća u eurozoni, utvrdio je Eurostat.

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU iznosila je u svibnju 20,6 posto, u odnosu na 22,2 posto u istom lanjskom mjesecu. Gotovo je identičan pad u promatranom razdoblju zabilježila i na razini eurozone, s 23,8 posto u prošlogodišnjem svibnju na 22,1 posto u svibnju ove godine.

Bez posla je u svibnju u EU bilo 4,707 milijuna mladih, od čega 3,136 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen na godišnjoj razini za 450 tisuća u EU, te za 300 tisuća u eurozoni.

Hrvatska je sa stopom nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 43,6 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju bila među zemljama s najvišim stopama nezaposlenosti mladih, zajedno s Grčkom, gdje je iznosila 49,7 posto u ožujku, te Španjolskom, sa 49,3 posto, i Italijom, sa 41,5 posto.

Najnižu su stope nezaposlenosti među mladima u svibnju bilježile Njemačka, od 7,1 posto, Danska, od 10 posto i Austrija, od 10,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:28