ŠOK NAKON ANALIZE SJEMENA

HRVATSKA ZEMLJA JE KONTAMINIRANA GM SOJOM, NITKO NE ZNA KOLIKO JE IMA 'Kada GMO jednom uđe u tlo, gotovo je'

Knezevi Vinogradi, 300812.Zbog ekstremne suse u Hrvatskoj stete u poljoprivredi se procjenjuju na cak 200 milijuna kuna te se za rujan predvidja poskupljene hrane.Dugotrajne visoke temperature,nedostatak oborina i nerazvijen sustav navodnjavanja poljoprivrednih povrsina u Slavoniji i Baranji nanijele su veliku stetu svim poljoprivrednim kulturama a najvise kukuruzu zbog cega ce poskupjeti stocna hrana.Velike stete pretrpjeli su i soja, secerna repa i suncokret.Na fotografiji:Sustav za navodnjavanje polja u Baranji,sustav je trenutno namjesten za navodnjavanje polja kukuruza kokicara.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Iako je Sabor još 1998. donio odluku da se genetski modificirano sjeme ne smije sijati ni u pokusne svrhe, na bjelovarskom području inspekcija je jednog poljoprivrednika, a poslije i još nekoliko njih, šokirala rezultatima analize sjemena soje, jer je ona pokazala da sadrži nedopuštene udjele GMO-a, piše Glas Slavonije.

Šok je tim veći jer je sjeme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom sjemenu nema riječi. Takva roba mora se uništiti pa poljoprivrednik uz šok, trpi i materijalnu štetu. A, ove godine ratari su pojačano sijali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, čak 40 % više.

– Kolanje GMO sjemena i druge robe treba svakako zaustaviti, neškodljivo uništiti i aktivno raditi na mjerama suzbijanja. No, genetičari kažu da se i s kilometrima dalje zasijanog sjemena prenosi pelud i kontaminira tlo u drugim područjima pa je to možda i ovdje slučaj. Možda čovjek, ljudski faktor, nije kriv. U svakom slučaju, treba kontrolirati sjeme, sadni materijal, voditi strože kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je - kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

No, sudeći prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, priroda ipak nije upetljala svoje prste, a tragovi vode i preko granice.

- Poljoprivredni inspektori donijeli su rješenja kojim je vlasnicima naređeno trajno i neškodljivo uništavanje usjeva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđena prisutnost GMO-a na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prijenos genetskog materijala te da se njegov genetski materijal ne može prenijeti na druge organizme - ističu u Ministarstvu te dodaju da poljoprivredna inspekcija s drugim nadležnim tijelima – Carinom, Poreznom, krim-policijom, provodi detaljne inspekcijske postupke i istragu.

- Postoji osnovana sumnja da je riječ o kaznenom dijelu, tj. da je sjeme soje legalnog proizvođača prepakirano te kao krivotvoreni proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno je i to kako je moguće da je sporno sjeme soje prepakirano izvan Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavijestili nadležno ministarstvo susjedne države, jer je prema dosadašnjem tijeku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine predmetne soje bila uključena i tvrtka iz susjedne države - navode u Ministarstvu no ne preciziraju o kojoj zemlji je riječ, jer su postupci u tijeku, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:48