OMOGUĆAVA MASTERCARD

HRVATSKE AVANTURE STRANIH TURISTA Panoramski let Juliji je promijenio život: 'Već smo skoro dotaknuli pistu, a onda se dogodilo nešto neopisivo'

Ček’, ček’, da vidim… Onaj apsolutno fantastičan zalazak sunca u Zadru, lutanje uličicama u Poreču, ludilo od pogleda na Plitvičkim jezerima… Znam! Moj let avionom iznad Vrsara! E, to je to! To je nešto što nikada, nikada neću zaboraviti - priča Julija Safutdinova, Ruskinja koja je do sada obišla preko 65 zemlje i sve ih zabilježila na svom blogu www.misstourist.com.

NEPROCJENJIVA HRVATSKA: Stvarna iskustva u pozadini razglednica. Pogledajte cijeli web serijal

- Postoji mali aerodrom u Istri u Vrsaru odakle možete uzeti panoramske letove. Malo nas je u grupi i zato nam daju da svatko od nas leti posebno. Sama sam u kabini aviončića sa pilotom. Rolamo po pisti, zalijećemo se i - hopa! U zraku smo! Ispod mene se protežu otočići i nevjerojatno plavo more, a meni se čini kao da sam upala u Discovery channel. Ali sam u prijenosu uživo! I dok ne mogu vjerovati da gledam u nešto tako lijepo, pilot progovara ruski! Wow! Daje mi da malo vozim avion.

Užasno sam nervozna i znoj mi se cijedi, ali prilika se ne propušta. Sjećam se i danas svake sekunde. Bio je nevjerojatan osjećaj voziti tu snažnu ptičicu koja sluša moje komande. Kad je pilot počeo slijetati, već smo skoro dotaknuli pistu, kad se ponovo vinuo u nebo. Radi još jedan ekstra krug zbog mene. Kasnije mi je rekao da se nije mogao spusiti zbog “loših vremenskih uvjeta” - smije se ona.

- Nisam znala puno o Hrvatskoj prije no što sam došla prvi puta. Glavni razlog mog dolaska su bila Plitvička jezera. Toliko sam čula o njima, da sam ih željela vidjeti uživo. Sjela sam u vlak, došla do Zagreba, spustila se do Plitivica, potom do Splita i dalmatinskih otoka, Zadra i Pule. Nije mi trebalo dugo da se zaljubim u Hrvatsku. Bilo je to u Splitu. Obožavala sam lutati jutrima njegovim malim ulicama, dok još nema nikoga - kaže Julija koja ja prvi puta posjetila Hrvatsku 2015.

NEPROCJENJIVA HRVATSKA: Stvarna iskustva u pozadini razglednica. Pogledajte cijeli web serijal

- Vratila sam se drugi puta samo radi jedne regije - Istre. Prvi puta sam samo kratko vidjela Pulu, ali sam osjetila da je cijelo područje magično i da moram doći ponovno. Godinu dana kasnije posjetila sam Poreč, Vrsar, Rovinj, Pulu, Motovun, Hum, Grožnjan i Umag. Apsolutno je nevjerojatno koliko stvari možete tamo raditi.

Istra je kombinacija prekrasnih plaža, izvrsne kuhinje, odličnih vina, uzbudljivih aktivnosti za sve ukuse… Kako sve to uopće može postojati na tako malom poluotoku? - priča Julija koja je probala paraglajding, vožnju biciklom po brdima i oduševila se tartufima koje je probala po prvi puta u životu.

- Kad su mi donijeli rižoto od tartufa, bio je toliko divan da mi ga je bilo žao pojesti. Morski plodovi su bili uvijek svježi, a još uvijek sanjam o djevičanskom maslinovom ulju koje sam iz Istre ponijela kući u Rusiju - prisjeća se.

- Nije tajna da su Rusi puno rezerviraniji i da emocije pokazuju samo ljudima koje poznaju. Kako su ruski i hrvatski slavenski jezici, mislila sam da je i mentalitet sličan, ali nisam se mogla više prevariti! Vi ste puno sličniji vašim susjedima Talijanima. Stekla sam dojam da su Hrvati jako pozitivni i otvoreni ljudi koji znaju kako uživati u životu. Hej, pa imate i svoju vrstu sieste, bila sam ugodno iznenađena kad sam to otkrila na jugu.

Osim toga, kome bi još na ovoj planeti palo na pamet da izmisli picigin? Igru gdje loptu trebaš dodavati na što ljepši način. Nije bitan rezultat, nego tko gracioznije dodaje loptu! Mislim da sam iz toga naučila da nije uvijek sve u pobjedi, nego i ponešto u uživanju.

EPILOG

Nakon Hrvatske, Julija je nastavila svoj put kroz Europu i otišla put Slovenije, Austrije, Praga, Njemačke, Belgije i Francuske. Kao Ruskinji, sasvim joj je normalno da leti 9 sati avionom i još je uvijek u Rusiji, a u Europi je svaki dan bila negdje drugdje i doživljavala nešto drugačije. Trenutno putuje Gruzijom i uživa u hačapuriju (kruhu sa sirom) i hinkaliju (nešto poput mesnih raviola).

Planira se ponovo vratiti u Hrvatsku, jer još uvijek nije vidjela Dubrovnik, a silno to želi.

Mastercard i Jutarnji vjeruju da je budućnost turizma iskustveni turizam s fokusom na originalan, autentičan, personaliziran doživljaj koji postaje neprocjenjiv. Na platformi priceless.com Mastercard nudi luksuzna, avanturistička, neuobičajena iskustva, pogled iza scene i privatne doživljaje koje kreiraju stakeholderi u turizmu, a u serijalu Neprocjenjiva Hrvatska na jutarnji.hr testiramo luksuzna, gurmanska, hedonistička, adrenalinska iskustva.

A MOŽETE IH I VI ISPROBATI!


Projekt Neprocjenjiva Hrvatska napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:21