OMOGUĆAVA MASTERCARD

HRVATSKE AVANTURE STRANIH TURISTA Poljakinja Kasja: Cijelu godinu čekam dan kada ću ponovo otići u Hrvatsku. I ponovno se zaljubiti u ovu zemlju

Postoje oni koji su bili u Hrvatskoj i ponovo se vraćaju jer im se svidjela priroda i ljudi. Ima onih koji su doživjeli iskustva koje nikad neće zaboraviti. A postoje i oni koji su se toliko “zakačili” da smatraju Hrvatsku svojom drugom domovinom.

Jedna od njih je i Kasja, odnosno Katarzyna Mateusiak, Poljakinja koja je prvi puta došla 1997. s roditeljima i od tada svako ljeto i svaki slobodan trenutak koji je mogla.

NEPROCJENJIVA HRVATSKA: Stvarna iskustva u pozadini razglednica. Pogledajte cijeli web serijal

- Posjetila sam većinu Hrvatske, od Slavonije do samog juga Dalmacije. Nema mjesta u Hrvatskoj koje me nije zadivilo. U svakom sam kutu našla nešto posebno. U jesen i zimu posjetim uglavnom gradove Rovinj, Pulu, Zagreb i Istru. Ljeti, naravno, uvijek odaberem Dalmaciju. Mjesta koja su mi bliska srcu su Omiš, Baška Voda, Makarska, Podgora i Split, tamo sam svake godine.

Nakon toga odem negdje dalje - na Korčulu, Hvar, Brač, Vis, Pelješac i, naravno, moj dragi Dubrovnik. Meni to izgleda kao raj na zemlji. Prošle godine sam bila i u Ninu kraj Zadra i nisam imala pojma da je tamo najmanja katedrala na svijetu i eto - pronašla sam još jedno čarobno mjesto - priča Kasja koja upravo odbrojava dane do dolaska u Dubrovnik.

- U Pakoštanima sam 2005. godine provela skoro dva mjeseca i tada sam stvarno upoznala Hrvate, počela govoriti hrvatski i naučila svašta o kulturi - kako volite provoditi svoje slobodno vrijeme, što se jede za doručak, a što za blagdane, što vam je bitno u životu… Neću nikada zaboraviti ni jedno ljeto u Baškoj vodi kad sam odsjela u privatnom smještaju, a baka Karmela je svaku noć gledala da li sam se sigurno vratila kući, iako sam već bila odrasla.

Za doručak bi dobila kavu i topli domaći kolač, kao i rakiju i voće iz dvorišta. Gledali smo skupa stare fotografije i pričali o povijesti, osjećala sam se kao dio obitelji - priča Kasja i priznaje kako nije nedostajalo ni romantičnih trenutaka.

NEPROCJENJIVA HRVATSKA: Stvarna iskustva u pozadini razglednica. Pogledajte cijeli web serijal

- Bilo je tu večera, romantičnih šetnji i ljubavi… u ovoj regiji vjerojatno nije ni moglo biti drugačije. Ali niti jednom nisam dala svoje srce jer, baš poput mornara, uvijek odlazim. Moj san je živjeti u Hrvatskoj i biti sretna uz jednog muškarca. Tko zna ...?! Još uvijek se nadam - iskrena je.

Ne bi imala ništa protiv toga da svaki dan jede plodove mora i ribu, a omiljeni su joj salata od hobotnice i školjke kuhane u bijelom vinu s peršinom i češnjakom uz naravno dobro hrvatsko vino. Kasja, koja je sasvim dobro govori hrvatski i kojeg smatra pjevnim, sluša i hrvatsku glazbu i voli Parni Valjak i Jelenu Rozgu, a kad je u Hrvatskoj obavezno ide na koncerte.

Kao i na izložbe, a u Zagrebu je otkrila Ivana Kovača, snimatelja koji istražuje motive trešnjevačkih ulica i zagrebačke periferije, zabačenih hrvatskih sela i prirode. Iako joj je Poljska domovina i živi u lijepom i najtoplijem gradu - Wroclawu - neki put joj se čini kao da samo čeka da prođe vrijeme do odlaska u Hrvatsku da udahne punim plućima.

EPILOG

Kasja nakon svakog povratka u Poljsku, počinje planirati novi odlazak u Hrvatsku. Putuje dva puta godišnje, bez obzira na sve, a ove godine krajem kolovoza dolazi u Dubrovnik i jedva čeka. Živi u Wroclawu gdje se bavi projektiranjem, uređenjem i prodajom stanova. Ujedno slika u slobodnoj tehnici, a favoriti su joj akrilne boje i suhe pastele. Voli se dužiti, ima puno prijatelja Hrvata i fantastičan posao i do potpune sreće nedostaje joj samo jedno… Prava ljubav.

Mastercard i Jutarnji vjeruju da je budućnost turizma iskustveni turizam s fokusom na originalan, autentičan, personaliziran doživljaj koji postaje neprocjenjiv. Na platformi priceless.com Mastercard nudi luksuzna, avanturistička, neuobičajena iskustva, pogled iza scene i privatne doživljaje koje kreiraju stakeholderi u turizmu, a u serijalu Neprocjenjiva Hrvatska na jutarnji.hr testiramo luksuzna, gurmanska, hedonistička, adrenalinska iskustva.

A MOŽETE IH I VI ISPROBATI!


Projekt Neprocjenjiva Hrvatska napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:37