NE SLIJEDE PRIMJER SLOVENIJE

HRVATSKE BISKUPE NE BRINE KORONAVIRUS Razmatraju da povuku potez kao Slovenci, ali u međuvremenu poručuju: 'Grijeh je opasniji od koronavirusa'

 Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvatski biskupi još uvijek čekaju razvoj situacije sa širenjem koronavirusa, za razliku od biskupa u susjednim zemljama. Tako je Slovenska biskupska konferencija izdala upute za svećenike i vjernike u svrhu sprječavanje širenja koronavirusa.

Prema naputcima slovenskih biskupa u crkvama i kod bogoslužja svećenici trebaju isprazniti škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkve. Vjernici prilikom ulaska u crkvu trebaju se s poštovanjem prekrižiti i kleknuti, što će nadomjestiti križanje blagoslovljenom vodom. Pri davanju mira svećenici i vjernici neka se ne rukuju. Vjernici se mole da pričest primaju samo na ruku. Duhovnici u bolnicama i oni koji pastoriziraju domove za starije i slične ustanove moraju poštivati njihova pravila za sprječavanje zaraze.

Hrvatska biskupska konferencija još uvijek nije odlučila slijediti slovenske biskupe, ali je spremna na sličan potez, potvrdio je za Jutarnji list, Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK.

„Mi smo u svakodnevnom kontaktu s nadležnim institucijama (Ministarstvo zdravstva), i ako se ukaže potreba, izdati ćemo potrebne smjernice“, rekli su u HBK.

U ponedjeljak je i nekoliko biskupija na sjeveru Italije proglasilo mjere zaštite od daljnjega širenja koronavirusa. Tako su u pojedinim biskupijama otkazane svete mise, a u drugima su svećenici udovoljili molbama vjernika i pričešćuju ih samo na ruku. U Milanskoj nadbiskupiji svete se mise neće služiti od 23. veljače, a poznata katedrala zatvorena je za turiste. U Veneciji neće biti svetih misa, krštenja i pobožnosti Križnog puta sve do 1. ožujka, a Bazilika svetog Antuna u Padovi bit će otvorena za molitvu, ali se u njoj neće služiti sveta misa. Franjevci koji vode svetište u Padovi izjavili su „kako povjeravaju zagovoru svetog Ante sve one koji trpe zbog ove epidemije, one koji su izgubili svoje voljene i one koji pomažu bolesnima“.

Već ranije je Apostolski administrator Hong Konga kardinal John Tong je objavio obustavu javnih služenja misa nedjeljama i vikendima u razdoblju od 15. do 28. veljače, dakle i liturgije na Pepelnicu 26. veljače, kada je započela korizma.

Međutim u Hrvatskoj, koronavirus je ponegdje postao predmet sprdnje, kao u riječkoj Župi Svete Ane. Tamošnji organizatori duhovne obnove smislili su nevjerojatan slogan: “Grijeh je opasniji od koronavirusa”, za, korizmenu duhovnu obnovu 7. i 8. ožujka, koju će predvoditi vlč. Joel Catary, a sastojat će se od nagovora, svete mise i klanjanja.

Pametno, dozlaboga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:14