SET ZA KUĆNU UPORABU

HRVATSKE LEZBIJKE IVANA I TEA 'U Danskoj smo si rezervirale vikinšku spermu, platile paket i sada čekamo dijete'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.01.2015. u 11:52

Zagreb,170108
Bebe koje su rodjene uprvom privatnom rodilistu.
Vlasnik Dr. Marip Podobnik.
Porod kosta oko 14000 kn. Poliklinika Podobnik.
Sveti duh 112.
Foto: Goran Mehkek / cropix
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

U paketu se nalazi sve – od doze sperme, preko rukavica, 'šprice' i ostalog. Set koji se dostavlja u suhom ledu jednostavan je za rukovanje u kućnim uvjetima

Dalmatinka Ivana i Slavonka Tea u vezi su gotovo petnaest godina. Zaposlene su, situirane, zdrave, i žele dijete, djecu. U Hrvatskoj banke sperme nema, a da je i ima, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji kaže da donori djeci ne mogu ostati anonimni, već ih, jednako kao i darovateljice jajnih stanica, djeca imaju pravo upoznati s navršenih 18 godina, piše Novi list .

Parovi poput Ivane i Tee, kao i mnogi heteroseksualni parovi, po svoju sreću zato odlaze u Dansku, Češku, Belgiju ili Španjolsku, gdje god ima donirane anonimne sperme. Ivana i Tea odlučile su se za Cryos, najveću banku sperme u svijetu koja se nalazi u Aarhusu u Danskoj, koja 'proizvodi' preko dvije tisuće beba na godinu, i tako 28. godinu zaredom. 'Pivo, Lego kocke i sperma – naši najbolji izvozni proizvodi!', smiju se Danci, u čijim je dvjema klinikama – bankama sperme, sve savršeno organizirano i posloženo, a tabua nema.

Za razliku od Hrvatske u kojoj na postupak potpomognute oplodnje mogu samo bračni i izvanbračni hetero parovi, kao i žene bez partnera koje liječe neplodnost, u Dansku mogu svi, i nitko ih ništa ne pita. Spermu donora odabranih preko interneta dostavljaju u 80 zemalja, i to u klinike i na kućni prag naručitelja. U paketu koji stigne na kućnu adresu, na dan usklađen sa ženinom ovulacijom, nalazi se sve – od doze sperme, preko rukavica, 'šprice' i ostalog, kućni set koji putuje u suhom ledu, i s kojim je partneru ili partnerici lako rukovati, i partnericu 'inseminirati' u kućnim uvjetima. Cijena – od 130 do 500 eura, ne računajući trošak dostave, ovisno o dozi, kvaliteti sperme, je li donor izabrao anonimnost ili nije, o mnogočemu.

– Mi smo, jer dostave u Hrvatsku nema, po 'našeg' muškarca otišle u Aarhus. Pratile smo moj ciklus, i prije ovulacije otišle do klinike kako bismo podignule rezerviranu odabranu spermu u Cryosu. Ljubazno osoblje zamoli vas da popunite jednostavan formular, i nakon plaćanja, gotovinom ili karticom, vaš je paket, sa spermom u suhom ledu koja se mora upotrijebiti najkasnije u roku od 48 sati, i setom za kućnu upotrebu, spreman – govori nam Tea. Uskoro će otkriti jesu li se ona i njena partnerica iz Danske nedavno vratile same ili s još jednim članom, čijeg su oca odabrale na stranicama Cryosa. Kako sada stvari stoje, čini im se da će ih ove godine u kući biti troje..., piše Novi list .

Izdvajamo