DAČIĆ ZA KURIR

'Hrvatske prijetnje Srbiji su tragikomične'

Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju.

"Prijetnje da će Hrvatska usporiti europske integracije Srbije su tragikomične. To je suprotno njihovoj odluci Sabora da eurointegracije Srbije neće uvjetovati bilateralnim temama", rekao je Dačić za "Kurir", a prenosi N1 .

Kako je naveo, umjesto toleriranja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredotoči kako da i Srbija i Hrvatska žive bolje, kako da dvije zemlje surađuju i imaju bolje ekonomske odnose.

"Lako je svađati ljude, teško je pomiriti ih. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš - nećeš, možemo zajedno graditi dobre odnose, ali možemo i moramo braniti Srbe i Srbiju", rekao je Dačić.

Hrvatska je reagirala povodom odluke Haškog suda da presuda Vojislava Šešelja bude izrečena bez njegovog prisustva, jer Srbija nije odgovorila na zahtjev tog suda o vraćanju lidera radikala u hašku sudnicu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske priopćilo je da Hrvatska podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima s EU Srbija prethodno mora ispuniti određene uvjete o poštivanju ljudskih prava, posebno manjina kao i punu suradnju sa sudom u Haagu i reformu pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:06