PORUKA KATOLIČKE CRKVE

HRVATSKI BISKUPI 'Premijer Plenković u ovoj našoj izjavi ima što pročitati...'

Đuro Hranić
 Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak je u Zagrebu predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije "Savjest - čuvar čovjekova dostojanstva i slobode".

'Premijer Plenković u ovoj izjavi ima što pročitati, ali ne bih htio da se shvati da je izjava upućena protiv njega', kazao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, piše N1.

Hrvatska biskupska konferencija vidi u društvu ozračje straha, gušenje slobode mišljenja i odlazak u jednoumlje.

'U društvu kao da su na djelu elementi totalitarnog sustava gdje politička stranka kaže svoje i svi se tako trebaju ponašati', kaže nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

'Imali smo raspravu o Istanbulskoj konvenciji i vidjeli smo izjave koje su osporavale pravo na glasovanje po savjesti. Negira se pravo na organiziranje referenduma. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju. Pravo na priziv savjesti je zadnja crta obrane demokracije', rečeno je na konferenciji za novinare.

'Čovjek je pozvan živjeti po vlastitoj savjesti, a to posebno vrijedi za političare. Nitko im ne smije oduzeti da glasuju po savjesti. Sloboda savjesti ima prednost pred stranačkom stegom', kažu u HBK.

''Ne želimo utjecati na ministra Kujundžića, već želimo reći da svatko ima svoj stav i savjest i kad dođe do glasovanja treba glasovati po savjesti'', kazao je nadbiskup Hranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:07