SUSRET

Hrvatski dužnosnici s Hrvatima u Republici Srpskoj

Nikola Mažar - arhivska fotografija
 Vlado Kos / CROPIX

Predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje hrvatske vlade Nikola Mažar i zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivana Perkušić u utorak su se susreli s hrvatskim dužnosnicima u Republici Srpskoj te predstavnicima Hrvata u Bosanskoj Posavini i sudjelovali na konferenciji o problemima hrvatskih povratnika u tome entitetu.

Kako su izvijestili iz ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske kojemu je na čelu Davor Čordaš (HDZ BiH) i koji je bio domaćin posjeta zajedno s potpredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem, visoki dužnosnici iz Hrvatske su se upoznali sa stanjem u obnovi župne kuće i drugih projekata Udruge povratnika Novo Selo.

Razgovaralo se o mogućnostima hrvatske vlade u pružanju dodatne pomoći tamošnjim Hrvatima. Nakon toga posjeta u mjestu Kolibama Donjim održana je Tematska konferencija nevladinih organizacija okupljenih u Savezu za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine na kojoj su sudjelovali predstavnici brojnih udruga s ovih prostora i predstavnika, hrvatske vlade i institucija Republike Srpske.

Na konferenciji su udruge s područja Posavine predstavile svoj rad, te brojne projekte kao i probleme hrvatskih povratnika u Republici Srpskoj.

Mažar i Perkušić najavili su nastavak potpore povratku i održivom opstanku Hrvata na području Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:52