IVAN JAKOVČIĆ

HRVATSKI EUROZASTUPNIK 'Kolege me stidljivo pitaju što to HDZ radi, pa svima je nevjerojatno da članica EU odaje počast pravomoćno osuđenom generalu'

 
 Danijela Peračić / CROPIX

“Hrvatska će morati promijeniti državnu politiku želi li biti zemlja koju će ozbiljno shvaćati unutar EU. Nažalost, prošlotjedne reakcije naših političara, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u vezi s presudom Haaškog suda, mogu opisati samo jednom riječju - katastrofa”, smatra Ivan Jakovčić, bivši istarski župan i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

U razgovoru za Jutarnji list Jakovčić je potvrdio i našu jučerašnju informaciju o inicijativi za formiranje liberalnog saveza koji bi činili GLAS, IDS i Pametno, a kaže da mu se sviđa ideja da se ovaj projekt nazove Amsterdamska koalicija.

Kakve su reakcije u Bruxellesu na ponašanje hrvatskih dužnosnika nakon što je Haag osudio šestorku iz Herceg-Bosne, što je u Hrvatskoj naišlo na kritike?

- Svi su zbunjeni i nema razlike među stranačkim grupama. Pristupaju mi kolege i kolegice iz Europske pučke stranke (EPP) koji se žele stidljivo informirati što to HDZ radi, a pogotovo iz ALDE-a i S&D-a (socijaldemokrati). Svima je nevjerojatno da vlast zemlje članice EU odaje počast pravomoćno osuđenom generalu, pa mislim da će se o tome, nažalost, otvoriti i rasprava u Europskom parlamentu, na plenarnoj sjednici. Nije mi jasno kako nam se to može dogoditi. Pogledajte reakciju vlasti u Srbiji. Oni su pustili navijače i druge da veličaju Mladića, ali nisu dovodili u pitanje odluke Haaga, a naša službena reakcija je katastrofalna za ugled Hrvatske i vjerodostojnost naše politike. Odluke Haaškog suda jednostavno treba poštovati jer inače dovodimo u pitanje i odluke o Anti Gotovini ili Ratku Mladiću. Pa valjda ne želimo dovesti te odluke u pitanje?

Osjećate li osobnu satisfakciju zbog presude jer ste još u 90-ima kritizirali projekt Herceg-Bosne?

- Uvijek sam bio protiv podjele BiH jer to nije interes Republike Hrvatske i to se pokazalo točnim. Istina je i da međunarodna zajednica u to vrijeme nije znala kako će ratovi završiti i tek je nakon silnih žrtava omogućila mir. To je hrabrilo one koji su htjeli razbiti BiH, ali nisu uspjeli.

Kako ste doživjeli samoubojstvo Slobodana Praljka?

- Meni se u životu dogodilo da su dvije meni jako bliske osobe, rekao bih, i jedan prijatelj počinili suicid. To za mene nije čin hrabrosti, nego straha jer takva je osoba “riješila” svoj problem, ali je sve najbliže ostavila u tragediji koju nosimo cijeli život. U ovom slučaju naglasio bih nevjerojatne propuste Suda, to je diletantizam nevjerojatnih razmjera. UN i Nizozemska snose ogromnu odgovornost u tomu.

Što biste sugerirali premijeru i predsjednici?

- Trebaju jasno reći da se o pravomoćnim optužnicama Haaškog suda ne raspravlja jer se time sve dovodi u pitanje. Ne razumijem kako im to nije jasno. Osobe na takvim funkcijama moraju biti daleko iznad dnevnopolitičkih igara i niskih pobuda. Hrvatska, nažalost, nije dosad imala ozbiljnu strategiju vođenja državne politike s dugoročnim ciljevima i zato nam loše ide.

Prošli ste tjedan u Amsterdamu sudjelovali u razgovorima čelnika IDS-a, GLAS-a i Pametnog. Kakve su šanse za stvaranje koalicije tih liberalnih stranaka i za što biste se zalagali?

- Prije svega, baš mi je dobar naziv “Amsterdamska koalicija” jer je Amsterdam zaista otvoren i liberalan grad. Nemojte zaboraviti da je Porečka skupina bila temelj za stvaranje velike koalicije koja je 2000. promijenila modernu hrvatsku povijest, pa možda nam koalicije s imenima gradova trebaju da bismo imali opet šansu i perspektivu. Razgovori u Amsterdamu, gdje su se GLAS i Pametno uključili u ALDE, bili su vrlo prijateljski i vrlo iskreni. To je jako dobro, ali to su tek prvi kontakti među nama. Nema ozbiljne, stabilne i dugoročne koalicije bez jasnih i detaljnih programskih temelja. Dakle, postoji realna programska bliskost među našim strankama, ali znam koliko izazova donose razgovori kada stvaraš koalicije jer sam i 1992., i 1995. pa 2000., 2003. i 2011. stvarao koalicije. O svemu moraju, dakako, razgovarati i odlučivati stranačka tijela. Rekao bih da smo otvorili zanimljiv proces razgovora i moguće suradnje istinskih liberala u Hrvatskoj i uskoro, već za nekoliko mjeseci, puno će toga biti jasnije.

Bude li se formirala koalicija tih triju stranaka, gdje je u tome SDP?

- Nikad nisam volio komentirati druge stranke. Ono što mogu reći javno je poznato: mnoge važne osobe u SDP-u žele samostalan izlazak na izbore pa druge, manje stranke moraju uvažiti i prilagoditi svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:10