BOMBA U HRVATSKOM VELEPOSLANSTVU U BERLINU

Hrvatski Feniks prijeti Josipoviću i Tadiću: Osvetit ćemo viteza Josipa Jovića i pobiti 300 četnika

Ekstremistička organizacija nazvana je po pripadnicima tzv. Bugojanske skupine koja je prije 40 godina pokušala izvesti oružani prevrat u Jugoslaviji. Njemačka policija prijetnju smatra zabrinjavajućom
Police officers and a police car stand in front of the embassy of Croatia on January 17, 2011 in Berlin. A package containing a hand grenade was found outside the Croatian embassy in central Berlin on Monday, a police spokesman said, days before the country's president was to visit the German capital. AFP PHOTO / WOLFRAM STEINBERG GERMANY OUT
 Wolfram STEINBERG

ZAGREB - Bombu, koja je danas otkrivena među pošiljkama u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu , poslala je ekstremistička organizacija Hrvatski Feniks, nazvana po pripadnicima tzv. Bugojanske skupine koja je prije 40 godina pokušala izvesti oružani prevrat protiv tadašnjeg socijalističkog režima. Pošiljka u kojoj se nalazila ručna granata M75 poslana je s adrese Wilkelmstrasse 70 u Berlinu, gdje se tijekom Drugog svjetskog nalazilo sjedište Gestapa.

Sadržavala je i prijeteće pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću .

Ozbiljna prijetnja

U zaglavlju pisma je stilizirani hrvatski grb s križem i imenom organizacije Hrvatski Feniks, a sam tekst je pun pravopisnih pogrešaka te prijetnji predsjednicima Hrvatske i Srbije: “Ova bombica je samo opomena predsjedniku udbaško-komunističko-antifašističko-četničkoga saveza drugu Josipoviću i njegovom prijatelju i savezniku Borisu Tadiću četničkome vojvodi da će 31. ožujka ove godine navršiti 20 godina od ubojstva hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim Jezerima. Zato smo odlučili našeg viteza osvetiti i to likvidacijom 300 četnika. U toj namjeri ne može nas nitko zaustaviti.” U potpisu HF.

Iako se samo pismo ne čini ozbiljnom prijetnjom, njemačka policija ga smatra krajnje zabrinjavajućim, a u istragu o terorističkoj pozadini bombaške prijetnje uključila se i njemačka tajna služba koja surađuje s hrvatskim sigurnosnim službama. Pravi identitet pošiljatelja još nije poznat, no sve indicije upućuju na ekstremističku pozadinu tog čina. Prema izvorima Jutarnjeg lista, ručna granata otkrivena u veleposlanstvu RH bila je ispravna, ali ne i pripremljena za aktiviranje, no sugovornici Jutarnjeg bliski istrazi tvrde da je mogla eksplodirati čak i u transportu.

Slučaj Zagajski

U ovom trenutku barata se različitim interpretacijama događaja. Postoje nagađanja da je riječ o individualnom prosvjedu psihopatske osobe, po uzoru na nedavni pokušaj 59-godišnjeg branitelja Josipa Zagajskog da ručnim granatama likvidira slovenskog premijera Boruta Pahora.

Prema drugom scenariju, bombaška prijetnja može se povezati s prosvjedima protiv predsjednika Josipovića zakazanog za srijedu (na dan Josipovićeva posjeta Berlinu) ispred hrvatskog konzulata u Mainzu.

Prosvjede su pripremali pripadnici njemačke frakcije Hrvatske čiste stranke prava koju predvodi stanoviti Ivan Lozo, u suradnji s njemačkim “Savezom udruga žrtava komunističkog nasilja” sa sjedištem u Berlinu - kojim predsjedava Reiner Wagner, evangelistički pastor i žrtva komunističkih progona blizak njemačkoj krajnjoj desnici. Predsjednik HČSP-a je Josip Miljak, koji se predstavlja kao poduzetnik u visokogradnji, ali i kao publicist i branitelj, autor dviju knjiga “domoljubnih promišljanja” u kojima se problematizira antifašizam, a relativizira fašizam.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25