HUP I HGK

HRVATSKI GOSPODARSTVENICI ŽELE HITNO RJEŠENJE BLOKADE 'Ekonomija ne smije biti kolateralna žrtva izbjegličke krize!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2015. u 16:42

Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) upozorile su u četvrtak na velike štete koje imaju gospodarstvenici zbog zatvaranja granice sa Srbijom te poručili da što prije treba naći rješenje kako bi se spriječile daljnje štete.

HUP: što prije do konstruktivno rješenja

"Hrvatska udruga poslodavaca izražava želju i nadu da će se čim prije postići konstruktivno rješenje, jer se već sada stvaraju financijske štete gospodarstvu. Prolongiranjem se povećavaju negativni gospodarski efekti i stvaraju dalekosežne posljedice", izjavila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

HUP je u stalnom kontaktu s tvrtkama-članicama na terenu i svim relevantnim institucijama, uključujući i Vladu, ističe Deranja i dodaje da je HUP stavio "na raspolaganje sve svoje resurse u cilju što bržeg pronalaska konstruktivnog rješenja".

HGK: granice što prije potpuno otvoriti

Stav Hrvatske gospodarske komore je "da se granice trebaju potpuno otvoriti za neometan transport roba i usluga jer gospodarstvenici trpe enormne štete zbog posljedica ovakvih odluka".

"U stalnom smo kontaktu s hrvatskim gospodarstvenicima, izvoznicima koji mole za hitno rješavanje ove situacije", ističu iz HGK u odgovoru na upit o zatvaranju granice sa Srbijom.

Iz Komore pozivaju na smirivanje i razumna rješenja s obje strane. "Gospodarstvo ne smije biti kolateralna žrtva izbjegličke krize", poručuju iz HGK.

Upozoravaju da trenutna situacija na gospodarstvo može imati isključivo negativan utjecaj i to "kako prve prognoze pokazuju izrazito negativan".

Napominju kako je Srbija šesto izvozno tržište Hrvatske i lani je u Srbiju izvezeno roba u vrijednosti od oko 510 milijuna eura. Ukupna je robna razmjena između dvije zemlje iznosila 864,8 milijuna eura.

"Ukupan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo najviše će zavisiti od daljnjeg razvoja situacije, odnosno smirivanja stanja ili nastavka velikog priljeva izbjeglica. U tom kontekstu, ukupna će se šteta moći sagledati tek nakon određenog vremena, odnosno završetka izbjegličke krize", kažu u Komori.

Stoga, apeliraju na Republiku Srbiju da ne diskriminira hrvatske tvrtke braneći im prelazak granice jer takve rigorozne mjere oštetit će i hrvatske i srbijanske gospodarstvenike. Iz HGK pritom navode da su hrvatske tvrtke do 2014. u Srbiju investirale 683 milijuna eura i otvorile brojna radna mjesta.

"Štetu trpe i svi poduzetnici koji posluju s istočnom i jugoistočnom Europom, odnosno svi oni koji posluju preko teritorija Republike Srbije", navodi se u odgovoru HGK.

Izdvajamo