VELIKI PROBLEM

HRVATSKI GRAD BEZ JAVNOG WC-a Kad ih stisne, ljudi se snalaze: 'Ne pitaju, samo uđu, a ja ih nemam srca odbiti...'

 
Arhiva

U užem gradskom središtu Belog Manastira nema ni jednog javnog WC-a, što znači da građani i prolaznici u slučaju nužde moraju ići u ugostiteljske objekte, ili nuždu obavljati na nekim skrovitim mjestima, piše Glas Slavonije.

- Nekoliko puta tjedno netko dođe s molbom za korištenje toaleta. Što drugo napraviti nego im to dopustiti - kaže Duško Milić, vlasnik caffe bara BTR, smještenog u užem gradskom središtu, ističući kako nema srca zabraniti im odlazak na toalet.

Razlog je jednostavan. Takvo što se, dodaje, negdje drugdje može dogoditi i njemu. Krivo mu je, podvlači, kada prolaznici, koji nisu njegovi gosti, u toalet ulaze bez pozdrava i pitanja, a ima i takvih, ali ni njih ne sprječava u namjeri.

Slične odgovore Glas Slavonije je dobio i od drugih vlasnika ugostiteljskih objekata u jedinom baranjskom gradu.

- Iako je toalet namijenjen našim gostima, koriste ga i brojni drugi prolaznici gradskim trgom. Takvih “letača” zna biti i po nekoliko desetaka dnevno - kaže Ibrahim Alija iz Galerije No1.

Ni on nema srca zabraniti im korištenje njegovog toaleta, ali obojica naglašavaju kako ima pojedinaca za koje bi sretniji bili da njihove lokale - zaobiđu u širokom luku.

Na tržnici - zaključano

Javnih toaleta u pravom smislu riječi nema ni drugdje u gradu. Na grobljima su, primjerice, toaleti u sklopu mrtvačnica, a otključavaju se samo u vrijeme pogreba.

- Svojevremeno su bili stalno otključani, ali je njihovo čišćenje bilo svojevrsna “nemoguća misija” - pričaju stariji djelatnici Baranjske čistoće, tvrtke koja, između ostaloga, skrbi i o grobljima na području Belog Manastira i njegovih prigradskih naselja.

Svojevremeno je javni toalet, ili nešto slično što bi toalet trebalo biti, bio u sklopu tržnice. Srušen je prilikom gradnje nove tržnice na kojoj toalet postoji, ali je on pod ključem. Kupci ga, ipak, mogu koristiti, ako zatraže ključ od osoblja tržnice.

Što se trgovačkih lanaca tiče, zanimljivo je kako za kupce ne postoji toalet u Konzumu, što nije slučaj u Lidlu. Osim za osoblje, toaleta za korisnike nema ni u belomanastirskim novčarskim ustanovama. Na željezničkom kolodvoru on radi od 5 do 23.20 sati. Organizatori manifestacija koje se održavaju u gradskom središtu (ali i izvan njega) ova pitanja rješavaju naručivanjem kemijskih toaleta.

- Svjestan sam da je to problem. Sigurno je da ćemo o tome razmisliti, kaže belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob odgovarajući na pitanje o mogućoj gradnji javnog WC-a u središtu grada, ali ipak napominje da bi grad prije toga trebao otkupiti neki prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:12