GRADILIŠTE MOSTA

NI JAKI PLJUSAK NIJE SE ISPRIJEČIO SPEKTAKLU NA GRADILIŠTU PELJEŠKOG MOSTA Plenković i Li simboličnim pritiskom na gumb spustili najveći pilot

 
 Tom Dubravec/CROPIX

Pelješki most ostat će trajan spomenik prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, poručio je u četvrtak premijer Andrej Plenković s gradilišta u Brijesti koje je posjetio s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Dvojica premijera su simbolički u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta, najveći od njih 150 koji će biti središte mosta, a potom su otkrili prigodnu metalnu ploču za završetak prve faze gradnje.

Most gradi kineska državna tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a uvelike ga financira EU.

"Vani je kiša sve jača", rekao je kineski premijer o pljusku koji je stigao na gradilište zajedno s izaslanstvima.

"To šalje poruku graditeljima naše tvrtke da most treba izdržati sve vremenske uvjete".

"Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo", poručio je Keqiang u za tu prigodu postavljenom šatoru na lokaciji budućeg mosta. Istaknuo je i da je taj projekt važan i za suradnju njegove države s Europskom unijom.

Li je u posjet Hrvatskoj stigao sa summita EU-Kina u utorak u Bruxellesu.

Premijer Plenković poručio je kako je Pelješki most za Hrvatsku posebno važan "jer će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji".

"Duga" teška kao deset Eiffelovih tornjeva

Hrvatski premijer kazao je i kako je u građevinskom smislu most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća.

"Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva", istaknuo je.

"To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu", dodao je Plenković i ponovio kako je tim projektom suradnja Kine i Hrvatske dobila sasvim novu dimenziju.

Most je zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura.

Kineski radnici na mostu nisu bili raspoloženi za izjave.

Premijeri i njihova izaslanstva su se nakon Brijeste uputili nazad u Dubrovnik, gdje u poslijepodnevnim satima postoji mogućnost bilateralnih susreta s nekima od 15 premijera srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država koje sudjeluju u inicijativi 16+1.

Čelnici potom odlaze u šetnju centrom Dubrovnika, nakon čega slijedi svečana večera. Dan kasnije odvija se summit 16+1.

Kineski premijer u Hrvatsku je stigao u srijedu u Zagreb, gdje su dvije zemlje potpisale šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku.

Nakon Pelješkog mosta, idući veliki konkretan projekt mogao bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, istaknuto je na susretima u Zagrebu.

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, a u Dubrovniku će mu se pridružiti još nekoliko stotina kineskih poduzetnika jer se summit 16+1 paralelno odvija na političkoj i gospodarskoj razini.

-----------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

NOVO 13:02 Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je za obilaska gradilišta Pelješkog mosta potvrdio da se s članovima kineske poslovne delegacije, koja je u posjetu Hrvatskoj, razgovara o njihovom mogućem angažmanu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja. Opširnije o tome pročitajte OVDJE.

----------------------------

12:05 Hrvatski i kineski premijer otkrili su metalnu ploču i simboličkim pritiskom na gumb spustili najveći, središnji pilot u morsko dno na gradilištu Pelješkog mosta. Završio je službeni dio prokotola, počinje domjenak.

Prije toga su se obratili prisutnima.

- Iznimno mi je zadovoljstvo obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se sada od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2,5 sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku, rekao je.

- Sve je jača kiša vani, to nam je poruka da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi kažemo da poslije kiše dolazi duga - kad bude izgrađen, most ne samo da će izdržati sve vremenske uvjete, nego će biti prekrasna duga na zemlji. Kineski graditelji i hrvatski prijatelji mogu ostvariti takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u nesmetanom prometu koji će Pelješki most omogućiti, poručio je, a prenosi N1.

Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic and Chinese Prime Minister Li Keqiang press the button which marks start of lowering the last pillar of the first phase of construction of the Peljesac Bridge in Brijesta, Croatia April 11, 2019. REUTERS/Stringer  NO RESALES. NO ARCHIVES.
REUTERS

Brijesta, poluotok Peljesac, 110419.
Gradiliste mosta 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic i predsjednik Drzavnog vijeca Narodne Republike Kine Li Keqiang obisli su gradiliste Peljeskog mosta koji gradi kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation. Plenkovic i Keqiang ostaju u Dubrovniku gdje ce nazociti Summitu 16+1, sastanku sefova vlada zemalja srednje i istocne Europe i Kine.
Na fotografiji: Li Keqiang, Andrej Plenkovic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Obilazak Pelješkog mosta

Plenković je zahvalio domaćinima, predstavnicima HAC-a i kineskim izvođačima radova koji rade na realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u RH.

"Riječ je o projektu koji za Hrvatsku ima strateško značenje jer će povezivati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu, znači nesmetan promet do krajnjega juga", kazao je hrvatski premijer.

----------------------------

11:30 Hrvatski i kineski premijeri Andrej Plenković i Li Keqiang u četvrtak su stigli na gradilište Pelješkog mosta u Brijesti. Njih će dvojica ondje u more simboličnim pritiskom na gumb spustiti posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta.

Radi se o najvećem od 150 pilota i bit će središte budućeg mosta. Premijeri su iz Dubrovnika katamaranom stigli do luke Prapratno kod Stona, a potom su automobilima došli do gradilišta u Brijesti. S njima je na Pelješac stigao i jak pljusak.

Premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

Uz njih su u Brijestu, između ostalih, stigli ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ ds
Katamaran kojim su premijeri stigli na Pelješac

Pelješki most, vrijedan ukupno 2,08 mililjardi kuna bez PDV-a, gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC). Europska unija daje 85 posto novca.

CRBC je jedna od četiri velike kineske državne graditeljske tvrtke koje su krenule na međunarodna tržišta i djeluje u više od 60 država diljem svijeta.

FOTOGALERIJA: Na Pelješkom mostu sve je spremno za dolazak hrvatske i kineske delegacije

Tvrtka "temeljito proučava i shvaća Xi Jinpingovu misao o socijalizmu novog doba s kineskom karakteristikom", stoji na jednoj od ploča na gradilištu u Brijesti na kojem su postavljeni i veliki natpisi sa sloganima na hrvatskom i kineskom jeziku poput "Promet spaja i ujedinjuje svijet", "Graditelji bez granica" i "Čvrsti temelji i ispravna načela otvaraju put prema budućnosti". Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, te će imati četiri prometna traka.

Krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i mosta je 31. siječanj 2022. godine, a hrvatski premijer je početkom godine ocijenio kako radovi idu brže nego što je predviđeno.

----------------------------

Kineska delegacija i njihovi domaćini iz hrvatske Vlade, među kojima su premijeri Andrej Plenković i Li Keqiang, krenuli su jutros prema Brijesti odakle će premijeri Li Kediang i Andrej Plenković svjedočiti polaganju najvećeg pilota Pelješkog mosta. Promet je u Dubrovniku bio potpuno blokiran na pola sata zbog prolaska delegacije.

Građani Dubrovnika proteklih su dana u čudu tražili kontejnere smeća po susjedstvu. Gradska uprava još je u ponedjeljak poslijepodne objavila u kojim će ulicama ukloniti spremnike za skupljanje otpada iz sigurnosnih razloga uoči dolaska kineskog premijera Lija Keqianga s mnogobrojnom kineskom delegacijom. Građani Dubrovnika navikli su na posjete državnika, ali ovo je, kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova, najsloženije osiguranje dosad. Na dubrovačkom području, na terenu je preko 900 policajaca.

Kako smo ranije pisali, delegacije će iz Dubrovnika katamaranom otploviti do Pelješca i potom se oko 11 sati prevesti do Brijeste, na gradilište mosta gdje radove izvodi kompanija China Road and Bridge Corporation.

Dubrovački vjesnik
Zastoj prometa u Dubrovniku

Dubrovački vjesnik

Tom će prigodom kineski radnici zabiti u morsko dno najveći čelični pilot, a obilježit će se simbolički završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta i otkriti prigodna ploča. Poslijepodne će se u Dubrovniku okupiti premijeri članica inicijative Kina+16 iz srednje i istočne Europe, a susret će početi šetnjom po Starom gradu. Ispred Ravelina, na Trgu oružja, pozirat će za zajedničku fotografiju.

Gala večera za uzvanike predviđena je također u Starom gradu, a poslije nje je najavljena izvedba Linđa. U hotelu Palace sutra ujutro službeno počinje 8. summit Kina+16Kineska delegacija i njihovi domaćini iz Hrvatske vlade krenuli su jutros prema Brijesti odakle će premijeri Li Kediang i Andrej Plenković svjedočiti polaganju najvećeg pilota Pelješkog mosta. Promet je u Dubrovniku bio potpuno blokiran na pola sata do prolaska delegacije., u sklopu kojeg se održava i poslovni forum, a države članice će s Kinom nakon plenarne sjednice potpisati niz bilateralnih sporazuma.

Zagreb, 100419.
Klovicevi dvori.
Kineski premijer na otvorenju Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma u Klovicevim dvorima.
Na fotografiji: Li Keqiang, Andrej Plenkovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58