POVIJESNA ODLUKA

HRVATSKI ISABS PRIDRUŽENI ČLAN AMERIČKE AKADEMIJE ZA FORENZIČNE ZNANOSTI (AAFS) Ovo je drugi put da je AAFS odobrio ovakav status jednoj organizaciji

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2017. u 08:55

Zagreb, 270416. John Gerns, predsjednik Americke akademije za forenzicke znanosti (American Academy of Forensic Sciences), fotografiran u hotelu Esplanade u drustvu Dragana Primorca.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

John Gerns, predsjednik Američke akademije za forenzičke znanosti u društvu Dragana Primorca

Upravni odbor Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) na prijedlog John Gernsa, predsjednika AAFS, nakon višegodišnje evaluacije, u svoje je redove kao pridruženog člana primio Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (prijevod “International Society for Applied Biological Sciences” (ISABS), sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, a kojoj predsjedava prof.dr. Dragan Primorac. Odluka je donesena jednoglasno, sukladno čl. 1.5.6. Statuta Američke akademije za forenzične znanosti. O značaju ove odluke najbolje govori podatak da je u 70 godina postojanja Američka akademija za forenzične znanosti svega dva puta odobrila ovakav status jednoj organizaciji.

Američka Akademija za forenzičke znanosti najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti sa sjedištem u Colorado Springsu, SAD-e, i broji više od 7 000 članova koji dolaze iz 50 saveznih država SAD-a, Kanade te iz 74 pridruženih država svijeta. U njenom radu sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva, Federal Bureau of Investigation (FBI), The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici, profesori i znanstvenici s američkih znanstvenih institucija i sveučilišta, itd.

AAFS svoj rad objedinjuje kroz 11 zasebnih sekcija koje obuhvaćaju područja kriminalistike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa, medicinskih i tehničkih znanosti, te niza sub-specijalističkih područja. Institucije uključene u rad AAFS kao i njeni članovi imaju ključnu ulogu u sustavnoj borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, bioterorizma, trgovine ljudima te međunarodnog kriminala. Američka Akademija za forenzičke znanosti, posebno blisko surađuje s Nacionalnim vijećem za forenzičke znanosti, Ministarstva pravosuđa SAD-a, koje vodi zamjenica državnog odvjetnika SAD-a, a službeni časopis AAFS je Journal of Forensic Science, vodeći svjetski forenzički časopis.

Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti, (ISABS) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj započelo je sa svojim radom 1997. godine. Do sada je u radu ISABS-ovih skupova koji se svake dvije godine održavaju u Republici Hrvatskoj, sudjelovalo više od 4000 znanstvenika te 600 pozvanih predavača, ukupno iz 70-tak država.  Od 19.-24. lipnja ove godine u Dubrovniku, ISABS u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, Specijalnom bolnicom Sv. Katarina te nizom drugih institucija, organizira kongres pod nazivom «The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” (www.isabs.hr), a u njegovom radu sudjeluje 5 dobitnika Nobelove nagrade: prof.dr. Avram Hershko (Technion), prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof.dr. Paul Modrich (Duke University), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

Predsjednik AAFS-a John Gerns i prof.dr. Dragan Primorac, nedavno su boravili u Republici Hrvatskoj i tom prilikom su se susreli s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, glavnim državnim odvjetnikom RH Dinkom Cvitanom, veleposlanicom SAD-a gospođom Julieta Valls Noyes i drugima. Tom prilikom, a kao višegodišnji djelatnik United States Air Office of Special Investigations gospodin Gerns se posebno zanimao o zajedničkim projektima iz područja forenzičkih znanosti i kriminalistike u kojima sudjeluju hrvatske i američke oružane snage te o zajedničkoj suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala. O važnosti forenzičkih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma u SAD-u posebno snažno govori podatak da je u toj državi zamjenica državnog odvjetnika SAD-a Sally Quillian Yates, istodobno i predsjednica Nacionalnog vijeća za forenzičke znanosti, Ministarstva pravosuđa SAD-a. 

Izjave za medije:

John Gerns “Nakon višegodišnje suradnje s ISABS-om i izvrsnog rada prof.dr. Primorca kojem sam osobno svjedočio, s posebnim zadovoljstvom pozdravljam odluku o izglasavanju ISABS-a za suradnju instituciju Američke akademije za forenzične znanosti, a o važnosti toga čina govori podatak da se ovakva odluka donijela samo dva puta od osnivanja Akademije.”

Dragan Primorac “Najtoplije zahvaljujem Upravnom odboru Američke akademije za forenzične znanosti i osobno predsjedniku Gernsu na golemoj potpori koju su nam iskazali te na ovoj odluci koja je za nas povijesna jer smo ušli u obitelj najuglednije svjetske forenzične institucije što za Republiku Hrvatsku predstavlja strateško pozicioniranje, ali otvara potpuno nove mogućnosti vezane uz pitanje borbe protiv kriminala i jačanja nacionalne sigurnosti, posebice kroz suradnju sa SAD-om.”

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo