PANAMA LEAKS

HRVATSKI KRAK GLOBALNOG SKANDALA? Ministarstvo financija pomno prati razvoj situacije, ali ne želi davati detalje: 'To je porezna tajna!'

 Reuters

Ministarstvo financija poručilo je u ponedjeljak da pozorno prati događaje vezane uz aferu "Panama Papers" i da poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje vezane za informacije o eventualnoj povezanosti s hrvatskim tvrtkama ili hrvatskim građanima.

Velika operacija istraživačkih novinara "Panama Papers", kojom je otkriveno da 140 svjetskih čelnika, nogometnih zvijezda i bogataša skriva novac u poreznim oazama, u ponedjeljak je izazvala nevjericu u svijetu i nestrpljivo očekivanje novih informacija. Mnoge zemlje oglasile su se nakon što su objavljeni "panamski dokumenti", koji otkrivaju goleme razmjere utaja poreza i pranja novca, a porezne službe u više zemalja odmah su započele s istragama.

"Mjerodavne službe Ministarstva financija pozorno prate događaje vezano za aferu 'Panama Papers' i poduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje vezano za informacije o eventualnoj povezanosti s hrvatskim tvrtkama ili hrvatskim građanima", odgovorilo je Ministarstvo na upit Hine.

No, ne iznose nikakve detalje pozivajući se na poreznu tajnu. Naime, Općim poreznim zakonom propisano je da je porezno tijelo dužno kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, kao i podatke koje razmjenjuje s drugim državama u poreznim stvarima.

Iz Ministarstva dodaju i da Ured za sprječavanje pranja novca, kao hrvatska financijsko-obavještajna jedinica, u svom radu pribavlja bankovne, osobne i obavještajne podatke iz zemlje i inozemstva.

Sukladno međunarodnim standardima i odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma "postupci Ureda su tajni i Ured nije ovlašten u javnosti iznositi informacije, podatke i dokumentaciju prikupljenu sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma", stoji u odgovoru Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:10