PUŠENJE

HRVATSKI MEDICINARI PROTIV VLADINE ODLUKE O ZABRANI E-CIGARETA Doktori: 'Da svi pušači prijeđu na e-cigarete, bilo bi manje raka pluća!'

Ilustracija
 Toru Hanai / REUTERS

Elektronske i klasične cigarete jednako su zlo. Tako barem proizlazi iz Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji je Vlada prošli tjedan poslala u proceduru. Među ostalim, u budućnosti će u svim javnim prostorima u kojima je zabranjeno pušenje biti zabranjena i upotreba e-cigareta.

No, hrvatski stručnjaci s time se ne slažu. Oni tvrde da su e-cigarete manje štetne. I to 20 do 25 puta. A njihove su tvrdnje potkrijepljene istraživanjima. Ona su, među ostalim, pokazala da se broj pušača u Velikoj Britaniji smanjuje upravo zahvaljujući e-cigareti te da su razine otrovnih para u prosjeku za 95 posto niže nego u dimu obične cigarete. U Britaniji je čak stavljena na listu lijekova nacionalnog osiguravatelja za odvikavanje od pušenja.

Pismo Saboru

- Mi, mladi zdravstvenici, ne slažemo se s tom Vladinom odlukom. Štoviše, mislimo da bi trebalo poticati na korištenje e-cigareta kako bi se smanjile štetne posljedice pušenja. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da pušači neće prestati pušiti sami od sebe, već će posegnuti za nikotinskim flasterima, žvakaćama ili elektronskim cigaretama - govori nam mlada liječnica Dorja Vočanec.

Slaže se i liječnik Ognjen Brborović. On je prije mjesec dana uputio pismo Saboru, Ministarstvu zdravlja i Odboru za zdravstvo u kojem je ukazao na besmislenost takvog pravilnika koji bi izjednačio elektronsku i klasičnu cigaretu.

- Tko god ne može prestati pušiti, a mogao bi prijeći na e-cigarete, učinio bi dobro za svoje zdravlje. Barem neće umrijeti od karcinoma pluća. Ne razumijem taj lov na ovisnike kao lov na vještice. Cigareta je opasna zbog katrana, ne zbog nikotina. On je sličan spoj kao i kofein i tein. Pa hoćemo li zabraniti i kavu i čaj? Pušači nisu ljudi koji idu uokolo i uništavaju društvo i javno dobro. No, ako nema katrana, a u elektronskim cigaretama ga nema, smanjili smo opasnost od razvoja raka. Bio bih najsretniji kad bi tih više od milijun pušača u Hrvatskoj prešlo na e-cigarete jer bismo već za 15 godina imali bolje brojke. Trenutačno je rak pluća naš veliki problem - objašnjava Brborović.

Dodaje i kako nije teško predvidjeti da će svako smanjenje dostupnosti električnih cigareta samo povećati broj pušača klasičnih cigareta. I to na dva načina: povratkom postojećih korisnika električnih na klasične i zaustavljanjem trenda rasta novih korisnika električnih cigareta.

Velika smrtnost

U Hrvatskoj je, tumače stručnjaci, zbog velikog broja karcinoma nastalih kao posljedica pušenja važno primijeniti europsku regulativu u odnosu na e-cigarete bez većih restrikcija i ograničenja, čiji je cilj - smanjiti štetne posljedice pušenja duhana u Hrvatskoj. Inače, kod nas godišnje od bolesti povezanih s pušenjem umire više od devet tisuća ljudi.

- Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalni programi brojnih zemalja pružaju potporu primjeni cjelokupnog spektra programa u okviru tzv. harm reductiona ili smanjenja štete. Harm reduction je strategija javnog zdravstva koja prihvaća da je kontinuirana učestalost rizičnog zdravstvenog ponašanja među onim pojedincima i grupama kod kojih je takvo ponašanje već usvojeno neizbježno te se fokusira na smanjenje štete, odnosno negativnih posljedica koje takvo ponašanje uzrokuje.

Od početka primjene osamdesetih godina prošlog stoljeća ta strategija je u više primjera pokazala učinkovito smanjenje stopa pobola i smrtnosti na koje utječu rizična zdravstvena ponašanja. Osim toga, strategija smanjenja štete dovodi do povećanja kvalitete života samih konzumenata, ali istodobno i nekonzumenata te time i društva u cjelini - objasnila je Dorja Vočanec.

Teško je naglo prestati

Na tržištu danas postoje različiti proizvodi poput žvakaća s nikotinom, nikotinskih flastera ili e-cigareta, koji po principu harm reductiona pomažu pušačima da smanje pušenje ili prestanu pušiti. Upravo se e-cigareta pokazala najefikasnijom metodom harm reductiona u odnosu na pušenje, što su prepoznali i propisi i direktiva EU.

Najveće istraživanje u Europskoj uniji, u 28 zemalja članica, pokazalo je da je dnevna upotreba e-cigareta najučestalija u bivših pušača, dok ih nepušači gotovo uopće ne koriste. Većina zemalja EU prepoznala je razliku između duhanskih proizvoda i elektroničkih cigareta te dozvoljavaju njihovu uporabu u javnim prostorima.

- Ne postoji zakon koji sprječava ili ograničava korištenje e-cigareta. E-cigarete nemaju štetan učinak na ljude u okolini pušača. Neka mjesta, kao što su neki sportski stadioni i većina zračnih luka, ne dopuštaju e-cigarete, ali ako ne postoje znakovi koji upućuju na to, uvijek treba pitati. No, korištenje e-cigareta pomaže da se poštuju drugi ljudi, posebno nepušači, jer ne uzrokuju opasnost za druge kao pasivno pušenje klasičnih cigareta - napominje mlada liječnica.

Velika ušteda

Ni ušteda nije zanemariva. Može se brzo osjetiti jer su e-cigarete u konačnici i jeftinije. Cijene start paketa kreću se od 179 do 649 kuna, a oni sadrže sve što je potrebno za početak korištenja te se kasnije povremeno kupuju samo potrošni dijelovi: raspršivači i tekućina. S obzirom na cijene cigareta, pušači koji dnevno popuše kutiju cigareta korištenjem e-cigareta mogu uštedjeti do 550 kuna mjesečno, odnosno 6300 kuna godišnje.

Glumica Senka Bulić probala je e-cigaretu. I koristila je pet mjeseci.

- Prestala sam pušiti na pet mjeseci i za to vrijeme koristila e-cigaretu. Bilo mi je super jer mi u tih pet mjeseci kuća nije smrdjela po dimu, glas mi se popravio, sve se poboljšalo. No, malo mi se zakompliciralo kad mi nisu bile jednostavno dostupne tekućine, tada sam se vratila klasičnim cigaretama. Sad ponovno razmišljam o prestanku pušenja, ali uz e-cigarete je sigurno lakše - komentira glumica. S druge strane, njezin kolega Slavko Sobin nije oduševljen električnom zamjenom cigarete.

- Evo ja ne pušim već tri tjedna i tri dana. Ali e-cigaretu sam imao samo dva dana. Nisam oduševljen. Ili pušiš ili ne- zaključuje Sobin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56