PROVJERA IDENTITETA

Hrvatski MiG-ovi presreli izraelski avion koji je ušao u naš zračni prostor

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.07.2019. u 14:55

Knin, 050814.
MIG 21, HRZ-a oznake 121 (desno) u preletu povise Knina u blizini kninske tvrdjave. MIG oznake 121 kasnije danas srusio se kod Velike Gorice zbog zatajenja stajnog trapa.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

 

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presreo je u petak privatni izraelski avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji, prenosi Dnevnik.hr.

Kako Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova, nadležno NATO zapovjedništvo smješteno u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) angažiralo je dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova, priopćio je MORH.

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivnu identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama, dodaje MORH.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo