KAKVO PRIZNANJE!

HRVATSKI OTOK U USKOM IZBORU CNN-a 'Ovo je jedno od pet idealnih mjesta na svijetu koji su kao stvoreni za bijeg od stvarnosti...'

 www.visitsolta.com

Šolta, malo manje poznat dalmatinski otok, u usporedbi sa slavnom Korčulom ili Hvarom - na kojem se turistički boom dogodio kada ga je 2011. godine posjetila Beyonce sa Jay-Zjem, ima jednako privlačna obilježja: narančaste krovove, kamene kuće, kristalno čisto more i prekrasne šljunčane plaže.

Ovako CNN opisuje dragulj na jadranskoj obali kojeg je svrstao među pet nevjerojatnih otoka za bijeg od stvarnosti koje, kako pišu, sigurno niste uzeli u obzir dok ste razmatrali destinacije za ljetovanje.

- Na ovom mirnom otoku prekrivenom borovom šumom nalaze se čak 24 plaže, na njemu živi 1400 stanovnika, a gosti mogu uživati u domaćem crnom vinu, maslinovom ulju, pašteti od maslina i inćunima i sve to na obiteljskom gospodarstvu Kaštelanac.

U konobi Nevera u malom ribarskom selu Stomorska naći ćete ribu s grila, rižoto s plodovima mora i plate s pršutom. Atelje sikara Vicka Buktenice, čovjeka opsjednutog pejsažima i magarcima, također vrijedi posjetiti, piše CNN.

Foto: Wikipedia

Jedini hotel na Šolti je luksuzni Martinis Marchi, smješten u dvorcu iz 18. stoljeća, no na otoku postoji mnogo pristupačnih apartmana i soba.

Na Šoltu možete doći katamaranom za 25 minuta ili trajektom koji vozi 45 minuta iz Splita, najvećeg grada u Dalmaciji, savjetuje CNN.

Uz Šoltu, CNN je među ovih pet otoka svrstao i portugalske Azore, odnosno vulkanski otočić Flores na kojem, kako mu ime govori, sve vrvi od raznobojnog cvijeća, ali i planina i slapova.

Foto: Wikipedia

Na popisu je i otok Lummi koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Washington, a na glasu je kao tihi ribarski otok.

Foto: Wikipedia

Tu je i Sark, mali otok u jugozapadnom dijelu La Manchea, koji pripada Kanalskim otocima, a na kojem nema prometa.

Foto: Wikipedia

Posljednji na listi je norveški Spitsbergen, najveći i jedini trajno naseljeni otok Svalbard arhipelaga. Nalazi se 1,000 kilometara južno od Sjevernog pola, a na njemu živi oko 2000 ljudi. Temperature ljeti sežu do 9 stupnjeva, a posjetitelji mogu uživati u polarnoj svjetlosti od sredine studenog do veljače.

Foto: Wikipedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:37