SPORNA ODLUKA REKTORA

Hrvatski P.E.N.: 'Boras autoritarno i samovoljno upravlja Sveučilištem'

Damir Boras
 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatski P.E.N. centar zabrinjavajućom je u petak ocijenio uskratu suglasnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa na program kandidata za novog dekana Filozofskog fakulteta Nevena Jovanovića, ustvrdivši da Boras autoritarno i samovoljno upravlja Sveučilištem.

Zbog sustavnoga višegodišnjeg opstruiranja demokratskih oblika odlučivanja i ugrožavanja kako individualnih, tako i institucionalnih sloboda, Hrvatski P.E.N. Centar izražava svoj protest i upozorava na nužnost poštovanja demokratskih prava te Ustavom i zakonima zajamčenih sloboda, stoji u priopćenju te organizacije.

Kandidat za dekana Filozofskog fakulteta Neven Jovanović, kojega je transparentno i velikom većinom izglasalo Fakultetsko vijeće, na prijedlog rektora Damira Borasa odbijen je na elektronskoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 28. travnja, bez prethodne rasprave.

Pritom s kandidatom nisu obavljene konzultacije, kandidatov program nije bio uvršten u materijale za sjednicu, a rektorovo je obrazloženje prijedloga uskrate suglasnosti bilo dostupno tek dan uoči sjednice, ističe P.E.N..

"Smatramo da je ovim zabrinjavajućim činom rektor Sveučilišta u Zagrebu po tko zna koji put pokazao da autoritarno i samovoljno upravlja Sveučilištem i da pod krinkom legalizma hotimice izaziva krizu na Filozofskom fakultetu, te da nauštrb slobodnog mišljenja diskvalificira stav Fakultetskog vijeća", navodi P.E.N. u priopćenju.

Zaziva, dodaju, nužnost diskontinuiteta upravljanja tom visokoškolskom ustanovom čiji su prioriteti upravo humanistička i društvena znanja i vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:45