SPORNA ODLUKA REKTORA

Hrvatski P.E.N.: 'Boras autoritarno i samovoljno upravlja Sveučilištem'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.05.2020. u 16:34

Zagreb, 031119.
Svecana proslava 350. obljetnice Sveucilista u Zagrebu u KD Vatroslav Lisinki.
Na fotografiji: Damir Boras.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Damir Boras

Hrvatski P.E.N. centar zabrinjavajućom je u petak ocijenio uskratu suglasnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa na program kandidata za novog dekana Filozofskog fakulteta Nevena Jovanovića, ustvrdivši da Boras autoritarno i samovoljno upravlja Sveučilištem.

Zbog sustavnoga višegodišnjeg opstruiranja demokratskih oblika odlučivanja i ugrožavanja kako individualnih, tako i institucionalnih sloboda, Hrvatski P.E.N. Centar izražava svoj protest i upozorava na nužnost poštovanja demokratskih prava te Ustavom i zakonima zajamčenih sloboda, stoji u priopćenju te organizacije.

Kandidat za dekana Filozofskog fakulteta Neven Jovanović, kojega je transparentno i velikom većinom izglasalo Fakultetsko vijeće, na prijedlog rektora Damira Borasa odbijen je na elektronskoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 28. travnja, bez prethodne rasprave.

Pritom s kandidatom nisu obavljene konzultacije, kandidatov program nije bio uvršten u materijale za sjednicu, a rektorovo je obrazloženje prijedloga uskrate suglasnosti bilo dostupno tek dan uoči sjednice, ističe P.E.N..

"Smatramo da je ovim zabrinjavajućim činom rektor Sveučilišta u Zagrebu po tko zna koji put pokazao da autoritarno i samovoljno upravlja Sveučilištem i da pod krinkom legalizma hotimice izaziva krizu na Filozofskom fakultetu, te da nauštrb slobodnog mišljenja diskvalificira stav Fakultetskog vijeća", navodi P.E.N. u priopćenju.

Zaziva, dodaju, nužnost diskontinuiteta upravljanja tom visokoškolskom ustanovom čiji su prioriteti upravo humanistička i društvena znanja i vrijednosti.

Izdvajamo