GUŽVA NA BAJAKOVU

HRVATSKI POLICAJCI OBJASNILI ZAŠTO SU AUTOBUSI IZ SRBIJE SATIMA ČEKALI NA GRANICI 'Pravila se moraju poštovati, posebno kad ulazite u zemlju kao gost'

 Twitter

Srpski mediji izvijestili su jutros kako hrvatska policija u četvrtak navečer navodno četiri sata nije puštala više od 20 srpskih autobusa da prijeđu granicu na graničnom prijelazu Batrovci - Bajakovo.

Kako se vijest proširila i u hrvatskim medijima, u petak poslijepodne reagirao je Sindikat policije Hrvatske. Najodlučnije odbacuju optužbe da su namjerno zaustavljali autobuse na granici ili da su maltretirali putnike.

"Smatramo kako je bespredmetno davanje medijske pozornosti izjavama pojedinaca koji su nezadovoljni graničnim tretmanom, a koji je sastavni dio uobičajenog postupanja s osobama koje prelaze granicu. Hrvatski policajci čuvaju državnu granicu 24 sata dnevno i u svim vremenskim uvjetima. Pritom propuštaju veliki broj putnika, turista i svih ostalih koji su dobrodošli na put u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku te sprječavaju ilegalne prelaske", poručuju iz Sindikata policije.

Podsjećaju da su vezani i uz međunarodne standarde o načinu legalnog prelaska državne granice kao i s europskim pravilima o zaštiti vanjskih granica Europske unije

"Jasno je da u skladu s tim pravilima putnici iz autobusa mogu biti zamoljeni da se za trajanja granične provjere ne šetaju oko vozila. Žao nam je da je to bio povod za nečiju nervoznu reakciju prema medijima, ali pravila se moraju poštovati posebno kada ulazite u zemlju gdje ste gost", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Sindikata Dubravko Jagić.

Podsjetimo, neki putnici su za srpske medije izjavili kako su ih hrvatski policajci tjerali da ulaze u autobuse, odbijali bilo kakvu komunikaciju te da nisu davali nikakva objašnjenja o zadržavanju na granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:39