PRVAŠIĆI NISU DOŠLI NA NASTAVU

HRVATSKI PRIMORSKI GRADIĆ NA NOGAMA ZBOG UČENIKA PRVOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE 'Vršnjake je mlatio po glavi igračkom, prijetio im je nožem...'

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom u četvrtak nisu došli na nastavu, čime su njihovi roditelji željeli uputiti poruku da se mora riješiti slučaj učenika prvog razreda za kojeg tvrde da pokazuje poremećaje u ponašanju i ugrožava druge učenike, pa im je čak prijetio nožem.

Po riječima ravnatelja škole Borisa Turjaka, već u petak bi se nastava trebala normalizirati jer je postignut cilj roditelja da upozore javnost na problem, a nadležne institucije, prije svih Centar za socijalnu skrb Crikvenica, potakne da žurno riješe situaciju.

Turjak ističe da su se problemi u ponašanju učenika pojavili već od početka školske godine, čime se ponavlja obrazac ponašanje njegove starije braće, koja su pohađala istu školu. Riječ je uglavnom o vršnjačkom nasilju, rekao je.

Pregledi i stručni nadzor za problematičnog učenika

Prema tvrdnjama roditelja druge djece, prvašić je nožem prijetio učenicima u svom razredu. Navode da je riječ o romskoj obitelji koja živi u neodgovarajućim uvjetima, a djeca su bez roditeljskog nadzora prepuštena sama sebi.

Rješenje problema Turjak vidi u preuzimanju odgovornosti roditelja za njegov odgoj i ponašanje. Centar za socijalnu skrb dogovorio je s roditeljima da problematični učenik u sljedeća dva tjedna prođe sve potrebne preglede i stručni nadzor kako bi se utvrdile mogućnosti daljnjeg postupanja.

Nastava u tom razredu i drugim razredima nastavlja se u očekivanju rezultata pregleda.

Ravnatelj crikveničkog Centra za socijalnu skrb Darko Logožar izjavio je Hini da im je Osnovna škola Ivana Mažuranića javila o sastanku Vijeća roditelja održanom 28. rujna, na kojem se razgovaralo o ponašanju učenika prvog razreda koji "sustavno fizički i psihički zlostavlja ostalu djecu, učitelje i nastavnike, te osoblje škole".

Škola je Centru dostavila dopis da je taj učenik za vrijeme velikog odmora 25. rujna dječjom igračkom (bager) udarao po glavi drugog učenika, a dan potom nožićem prijetio drugom učeniku. O prijetnji nožićem, stajalo je u dopisu škole, napadnuto dijete je obavijestilo majku, druga djeca su bila svjedoci, a dežurni učitelji to nisu vidjeli.

Na poziv škole, 2. listopada, održan je sastanak predstavnika škole, Centra, policije, Grada Novog Vinodolskog i predstavnika romskog naselja u Novom Vinodolskom, u kojem živi obitelj problematičnog učenika.

"Nakon sastanka obišli smo roditelje djeteta te im je objašnjeno tko od navedenih subjekata ima koji zadatak u sustavu, i da će svatko od njih učiniti ono za što je zadužen, bez prejudiciranja bilo kakvih konkretnih koraka. Ravnatelj škole je objavio da je škola odlučila da dijete ne ide u školu idućih petnaest dana, te je o tome obavijestio roditelje djeteta. Na prijedlog škole ustanova trenutno provodi radnje u smislu provođenja postupka upućivanja djeteta na dijagnostičku obradu", naveo je Logožar.

Na pitanje koji su daljnji koraci, Logožar ističe da oni ovise o ishodima dijagnostičke obrade i daljnje suradljivosti roditelja djeteta. "Postoji mogućnost da se dijete vrati u školu nakon dijagnostičke obrade, uz posebni način školovanja o čemu odlučuje sustav školstva. U slučaju da se roditelji usprotive eventualnom institucionaliziranju djeteta (ako to odredi dijagnostička obrada) ustanova će morati zatražiti da se provede sudskim putem", kaže Logožar.

MUP: Policija poduzela sve zakonom predviđene mjere

MUP je pak u četvrtak priopćio da je policija u tom slučaju, kao i u svim drugim ranijim slučajevima, poduzela sve zakonom predviđene mjere i radnje u području zaštite djece i sprječavanja tih događaja. Predstavnici Policijske postaje Crikvenica održali su u srijedu sastanak s roditeljima i predstavnicima škole i Novog Vinodolskog o tom događaju, kaže se u priopćenju.

MUP napominje da kazneno-pravne mjere koje poduzima policija nisu dostatne kako bi se vršnjačko nasilje u cijelosti riješilo, odnosno da se rizično i društveno neprihvatljivo ponašanje mladih svede na što je moguću manju mjeru.

"Poseban naglasak treba biti na poticanju dijaloga i poštivanju kulturoloških sličnosti i različitosti kroz izgradnju kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije. Mlade treba poticati da stvaraju stavove u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive, usvajaju životne vještine i znanja utemeljena na razvoju tolerancije i nenasilne okoline te im podizati svijest o potrebi prijavljivanja svih oblika nasilja", priopćio je MUP.

Policija pritom podsjeća da već niz godina provodi razne preventive aktivnosti kojima je cilj smanjiti sve oblike nasilja, kao što su " Živim život bez nasilja", "Zajedno možemo više", "Zajedno protiv govora mržnje", "Policajac - prijatelj pomagač", "Sportom protiv nasilja i ovisnosti", "Prevencija nasilja putem interneta", "Roditelji, znate li gdje su vam djeca" itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25