JEDINSTVENA EDUKACIJA

HRVATSKI PROGRAM ŠKOLOVANJA POSTAO GLOBALNI HIT U Hrvatskoj će se obrazovati stručnjaci za avione iz cijelog svijeta

Program traje dvije godine za stjecanje licence za održavanje zrakoplova, a tri godine za stjecanje titule inženjera prvostupnika
 CROPIX

Novi međunarodni program školovanja tehničkog osoblja pokrenut je u Tehničkom središtu Croatia Airlinesa u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica, a u njemu će se školovati stručnjaci iz cijelog svijeta, objavljeno je u utorak na konferenciji za novinare Croatia Airlinesa (CA).

Riječ je o programu školovanja tehničkog osoblja za održavanje zrakoplova, jedinom te vrste u Europi, koji će polaznicima omogućiti stjecanje međunarodne dozvole za održavanje zrakoplova.

"Program je jedinstven po tome što polaznici na jednom mjestu dobivaju objedinjenu teorijsku i praktičnu nastavu te mogućnost završetka školovanja u najkraćem mogućem roku stjecanjem akademske titule", kazao je član Uprave za promet i tehniku CA Zlatko Širac.

Program traje dvije godine za stjecanje licence za održavanje zrakoplova, a tri godine za stjecanje titule inženjera prvostupnika. Omogućuje polaznicima dobivanje osnovne tehničke dozvole B1 za održavanje zrakoplova, kao i inženjerske dozvole C1 za vođenje velikih pregleda na zrakoplovu. Također omogućuje dobivanje dozvole za održavanje zrakoplova Airbus 320. Nastavak se održava na engleskom jeziku kroz 13 predmeta, a školarina za dvogodišnji program je 15.000 eura.

U ovoj godini upisano je 12 polaznika i to iz Velike Britanije, Njemačka, Cipra, Pakistana i s Bliskog istoka, dok se već sljedeće godine planira upis do 50 polaznika.

"Vrijednim radom od učenika smo postali učitelji na globalnom tržištu. Pokretanjem ovog programa još snažnije smo zakoračili na međunarodno tržište visokostručnog obrazovanja u zrakoplovnoj industriji i omogućili još veći izvoz hrvatskog znanja. Sada izvozimo znanje u koje smo kontinuirano ulagali i vjerujem kako možemo postati vodeća kompanija u tom segmentu poslovanja", istaknuo je predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko.

Izvijestio je i o novim ugovorima o tehničkom održavanju zrakoplova dobivenim na međunarodnim natječajima. Tako je dobiven posao najzahtjevnijih "D" tehničkih pregleda koji se obavljaju svakih šest godina, za četiri zrakoplova kompanije Thomas Cook te dvogodišnjih "C" pregleda za četiri zrakoplova ATR42 iz Gvatemale kompanije TACA i za jedan zrakoplov Thomasa Cooka.

"Investicija u treći hangar vrijedna oko 15 milijuna kuna omogućila nam je brže i efikasnije održavanje flote CA, ali i sudjelovanje na međunarodnim natječajima i širenje usluge. Omogućila nam je također obavljanje najzahtjevnijih tehničkih pregleda ", istaknuo je Kučko, dodavši da će sve to omogućiti povećanje prihoda od pregleda i servisa zrakoplova u ovoj godini na oko 33 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:21