INOVACIJA

Hrvatski robot ROKI kirurzima će dodavati instrumente

Prvi hrvatski robotski sustav projektiran i napravljen za asistiranje u kirurgiji napravljen je na Sveučilištu u Zadru

ZADAR - Na međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija, koji je prošlog tjedna održan u Ženevi, zlatnu plaketu i posebnu pohvalu stručnog suda dobio je projekt ROKI, prvi hrvatski robotski sustav projektiran i napravljen za asistiranje u kirurgiji.

Osim što je riječ o prvom domaćem projektu ovakvog tipa uopće, jer robotike u hrvatskoj medicini do sada nije bilo, posebnost je u tome što je ROKI u potpunosti napravljen na Sveučilištu u Zadru. Ideja o robotu koji pomaže na operaciji krenula je s Odjela za promet i pomorstvo, sa studija brodostrojarstva, a poseban projektni tim od 11 stručnjaka i istraživača izradio je idejni projekt.

U salama već za dvije godine

- Osim velikog tehnološkog pomaka u medicini, ovaj je projekt izvrstan primjer suradnje zadarske privrede i Sveučilišta. Najveći uspjeh ROKI-ja bit će njegova implementacija u operacijsku dvoranu, a očekujemo da će se to dogoditi najkasnije za dvije godine. Za to će vrijeme robot biti testiran u operacijskoj dvorani Veterinarskog fakulteta u Zagrebu , kada bi trebao dobiti sva potrebna odobrenja i dozvole - rekao je voditelj cijelog projekta, mr. Petar Čovo.

Ima i specijalnu kameru

Sofisticirana robotska oprema pomagat će kirurgu pri izvođenju operacije dajući mu sliku operativnog polja pomoću specijalne kamere, a specijalno dizajniranom robotskom rukom pridržavat će kirurške instrumente, čak i u slučajevima kad se radi zahvat na srcu.

ROKI-jem se upravlja vrlo jednostavno, preko joysticka, ali i glasom, što iznimno olakšava rad kirurzima tijekom operativnih zahvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:48